Tuffare restriktioner. SBBF: ”För en dialog”

På torsdagen meddelar Folkhälsomyndigheten att man beslutat om skärpta allmänna råd i ytterligare tre regioner: Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De nya, strängare restriktionerna gäller från och med den 29 oktober, och innebär att personer i de tre regionerna uppmanas att:

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis mataffärer och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Svenska Basketbollförbundets reaktion i dag: 
”Svenska Basketbollförbundet för en dialog med Riksidrottsförbundet och de andra specialidrottsförbunden i lagbollidrotterna hur beslutet ska tolkas ur ett idrottspecifikt perspektiv, samt vilka konsekvenser beslutet får på vår verksamhet och vilka åtgärder som därmed bör vidtas av förbund och föreningar.
I nuläget är inga beslut om att skjuta upp matcher på förbundsnivå fattade och Svenska Basketbollförbundet återkommer med mer information så snart det är möjligt.”

x x x x x

Tidigare har även Skåne och Uppland fått tuffare restriktioner.

Smittskyddsläkaren i Skåne betonar att det viktigaste är att undvika idrottsträningar inomhus, matcher, cuper och tävlingar, särskilt sådana som drar deltagare från andra regioner.

Det är nu stopp för basketspel i Skåne: Alla matcher i Skåneserierna är uppskjutna tills vidare. Detta gäller Div. 2, Ungdomsserierna U14-U20, EB-serie och EB-omgångar. I Basketettan dam är alla matcher för skånska lag är uppskjutna tills vidare.

Svenska Basketbollförbundet har utifrån detta, med stöd av FHM,  kommit fram till att det ändå går utmärkt att spela vidare i de högsta serierna, basketligan och Superettan.  Som motivering anges att det handlar om ”proffsverksamhet”.

Så här skriver förbundet på sin hemsida: ”Inget av lagen i Skåne har i dagsläget rapporterat smittspridning inom lagen som i sig motiverar att matcher skjuts upp. I detta fall rekommenderar FHM att matcher där spelare och ledare inte helt eller delvis har utövandet som yrke skjuts upp. I SBL herr, SBL dam och Superettan herr finns spelare och ledare som får ersättning för att utöva basket och har det som yrke, helt eller delvis. Det ger följande beslut:

SBL herr: Inga lag från Skåne deltar i denna serie.
SBL dam: Matcher genomförs som planerat men utan publik.
SBL rullstol: Malmös två bortamatcher i tidsperioden skjuts upp.
Superettan herr: Matcher genomförs som planerat men utan publik.
Basketettan herr och dam: Alla matcher i Skåne och med lag från Skåne under denna tidsperiod skjuts upp till senare tillfälle.

Svenska Basketbollförbundet kommer i samråd med de lag vars matcher ska spelas att förstärka kontrollen av efterlevnad av Covid19-protokollet. Dessutom tillåts ingen publik vid dessa matcher.”

x x x x x

IK Eos i SBL dam har inför lördagens hemmamatch mot Norrköping också gått ut med att det blir match helt utan publik.

I nästa vecka har A3 Basket Umeå enligt spelschemat en bortamatch mot Helsingborg.

Mer läsning (Plus): Friska (?) Umeå-tag

x x x x x

Ik Eos i Lund har ställt in Lundaspelen som skulle arrangerats i början av januari med cirka 400 lag.

Södertälje BBK har med så kort varsel som en dag innan uppkast tvingats blåsa av Södertälje Open – där 160 lag var anmälda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.