Nya kvalbubblor och Europaspel

Styrelsen för FIBA Europa har spikat spelplatser för kommande ”kvalbubblor”. Det handlar om damernas och herrarnas EM-kval som avgörs under landslagsfönstret i februari.

I damernas kval mot EM-slutspelet 2021 ska Sverige spela i Podgorica, Montenegro. Blågult är redan klart för EM-slutspelet – men en avslutande vinst mot Montenegro skulle vara bra för att säkra gruppvinsten och stärka rankingen inför mästerskapet.
I grupp B återstår två matcher enligt följande;
Torsdag 4 februari: Montenegro-Sverige. (I förra mötet vann Sverige hemma i Malmö med 68-55)
Lördag 6 februari: Israel-Montenegro.

När det gäller herrarnas kval mot EM-slutspelet 2022 så – tro det eller ej – ska Sverige ännu en gång få göra resan till Turkiet. Senast var det Istanbul och i februari är destinationen Ankara.
Blågult håller som bekant till i grupp D och slåss för en plats bland de tre nationer som tar sig vidare. Läget i gruppen är klurigt då Kroatien redan är slutspelsklart, kanske det kokas ned till att Sverige behöver klå Nederländerna i sista matchen.
Matcherna som återstår;
Lördag 20 februari: Turkiet-Sverige. (I förra mötet vann Sverige hemma i Globen, Stockholm, med 87-80).
Lördag 20 februari: Kroatien-Nederländerna.
Måndag 22 februari: Turkiet-Kroatien.
Måndag 22 februari: Sverige-Nederländerna. (I förra mötet vann Nederländerna med 78-76 i bubblan i Istanbul).

x x x x x

Även vad gäller turneringarna för klubblag i Europa som används modellen av ”bubblor”. I dagarna har damernas Euroleague gått i gång. Noterbart är att två turkiska klubbar inte ställde upp till spel i denna första omgång (med hänvisning att de inte kunnat förbereda sig på grund av covid-19). Internationella förbundet ska återkomma till beslut angående resultat/disciplinåtgärder för de matcher Izmit och Galatasaray skulle ha spelat.

Bubblorna 1-4 december utspelade sig i Istanbul, Turkiet, (två grupper), Sopron, Ungern (en grupp), samt Girona, Spanien (en grupp).

Så här gick det i korthet;
Grupp A: Spanska Perfumerias Avenida öppnade med två raka segrar.  Dynamo Kursk med svenska Amanda Zahui föll både mot Avenida och mot ryska Nadezdha. För Zauhi blev det 27 min/match med snittet 10,5 poäng och 5,5 returer. Här deltog ej Izmit.
Grupp B: Busjämnt mellan de tre lagen Lyon, Prag och Fenerbache, alla med facit 2 vinster/1 förlust. Gdynia tre raka torsk.
Grupp C: UMMC Ekaterinburg Med Breanna Stewart och kompani  tog tre raka vinster. I svenskmötet – Frida Eldebrink i Girona vs Binta Drammeh i TTT Riga – blev det 81-79 för Girona med 18 poäng för Eldebrink mot 14 poäng för Drammeh. På grund av en  muskelskada i nedre delen av vaden på vänstra benet fanns Eldebrink inte i spel för Girona i de övriga två matcherna (seger mot Familia Schio och förslut mot UMMC).  TTT Riga åkte på tre raka förluster, Drammeh spelade alla matcher och snittad 11,7 poäng.
Grupp D: Sopron vann båda sina matcher.  I franska mötet triumferade Landes mot Bourges. Här saknades Galatasaray.

Nästa gruppomgång ska avgöras under senare delen av januari.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.