Tips: Så spelas kvartarna

Då det är ligauppehåll för landslagsfönstret med de blågula herrarna i fokus – passar Bloggen på att tippa hur SM-kvartsfinalerna kommer att spelas.

Södertälje BBK (1) vs Umeå BSKT (8).
Kommentar: SBBK stinker av erfarenhet och har tagit sig upp i serietopp trots att alltid en eller ett par gubbar saknats. Sannolikt är även Anton Gaddefors tillbaka efter landslagsuppehållet. Just nu har Södertälje två ospelade matcher tillgodo på Norrköping och i inbördes möten har Södertälje 2/1 i matcher och +36 i poäng på Dolphins. Så det kommer att bli serieseger – vilket innebär att ligaåttan Umeå BSKT väntar i kvarten.
Mot Umeå har SBBK tagit tre raka segrar och har en vinstmarginal på i snitt 17,3 poäng per match. För sporten skull är det bara att hoppas att coach Boris Balibrea kan gå in i slutspelet med fulltaligt manskap. På senare tid har Nathan Dawit och Germain Jordan saknats och nyförvärvet Oliver Gehrke gjorde debut då han knappt hunnit morsa på sina nya lagkompisar.

Norrköping Dolphins (2) vs Köping Stars (7).
Kommentar: Dolphins är precis som Södertälje riktigt bra och det är imponerande att se Adam Ramstedt spela boll. Cool kille som jobbar för laget och inte för en sekund jagar egna poäng. Ändå snittar han 15 poäng vid sidan av sina 12 returer. Omdömet är sensationellt – så han har exempelvis 78,5 procent på tvåorna. Av de nio matcher som Dolphins har kvar av grundserien är intressant nog båda bortamötena med Köping på programmet. Hemma har Dolphins vunnit två gånger om med åtta poängs marginal mot Stars. Köping har inte riktigt fått det att klaffa den här säsongen, men entrén för Jonah Mathews var bra för laget och CJ Jackson levererar i princip exakt samma siffror som förra säsongen.

x x x x x

Så långt är det inte hjärnkirurgi för att para ihop lagen. Värre blir det när det gäller ”mittens rike” med Borås, Luleå, Nässjö och Jämtland. De fyra gängen parkerar under uppehållet inom fyra poäng.

x x x x x

Borås Basket (3) vs Nässjö Basket (6).
Kommentar: Borås är regerande mästare* utan att fått spela slutspel våren 2020. Borås två sista matcher innan landslagsuppehållet gav segrar mot Södertälje och mot Norrköping! Efter den sistnämnda matchen sade coach Henke Svensson ”Det är knappt man tror det är möjligt”. Lite med syftning på lagets egna skadeproblem – å andra sidan saknade Dolphins då duon Stokes och Carr (hjärnskakningar efter inbördes kollision i Umeå). Lämpligt nog ska Borås möta Nässjö i första matchen när ligan gör omstart. Detta Nässjö som blandar och ger – en sak som är säker att gruppen inte gillar att åka på lååånga resor till Norrland. Nyligen blev det tre raka torsk, i turordning i Umeå, Östersund och Luleå. Avståndet mellan Borås och Nässjö är bara drygt 12 mil, vilket verkar mer lämpligt. Nässjö har slagit Borås hemma i mitten av januari och var inte så stort slagna i Boråshallen före jul.

BC Luleå (4) vs Jämtland Basket (5).
Det är ingen nyhet att det tar tid att bygga nya lag. Såväl Luleå som Jämtland har svajat en del, men prognosen är att det blir bättre. I Östersund finns en viss oro för att guarden Tre Busseys fotproblem ska spöka till det. Värvningsfönstret stänger sista februari – men i praktiken börjar det brinna i knutarna då alla papper och tillstånd för en eventuell ny importspelare tar tid. Så Jämtland måste ta ett beslut ganska snart. BC Luleå har nye Tristin Walley på väg in – alltså den returtagare som saknats. I övrigt har coach Peter Öqvist att hantera NBA-mannen Toure Murry, plus att få hela gruppen att spela mer som en enhet och mindre en och en. Bloggen placerar BC Luleå före Jämtland i grundserien – något som sannolikt avgörs 2 mars och 12 mars, två datum då BC Luleå har hemmaplan mot Jämtland. Sedan är det bara att se fram emot en intensiv derby-serie i kvartsfinalen.

Läget i tabellen SBL Herr
1. Södertälje BBK          17/4   34
2. Norrköping Dolphins  17/6   34
3. Borås Basket             13/8   26
4. BC Luleå                   12/9   24
5. Nässjö Basket           12/9   24
6. Jämtland Basket        11/9   22
7. Köping Stars              8/14  16
8. Umeå BSKT               5/17  10
——————————————–
9. Fryshuset Basket      1/20    2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.