Klubben agerar efter övertramp

Södertäljes Viktor Gaddefors gjorde för en tid sedan en intervju med Länstidningen som blivit mycket uppmärksammad och väckt starka känslor på grund av de rasistiska uttalanden spelaren gjorde.

Efter en tids internt arbete har klubben Södertälje BBK nu landat i ett åtgärdspaket.

Klubbens styrelse presenterar detta på sin hemsida:

”Södertälje Basketbollklubb ska alltid vara en klubb med en verksamhet som bidrar till inkludering och som aktivt arbetar med att motverka all form av diskriminering.
När Viktor Gaddefors i en intervju i LT uttryckte sig med rasistiska stereotyper gjorde han ett övertramp som representant för SBBK.
SBBK tror inte att en avstängning eller liknande påföljd är rätt åtgärd, utan vore endast en symbolisk ”quick fix”. Vi tror istället på utbildning och ett långsiktigt förebyggande arbete.

SBBK har sedan i höstas påbörjat en översyn av den nuvarande värdegrunden och implementeringen av den inklusive en utbildningsplan kommer att införas i samband med nästa säsongsstart. Sedan uttalandet har detta arbete intensifierats både i det korta och i det längre perspektivet. På kort sikt handlar det om att vi direkt ska höja kunskapsnivån och medvetenheten i hela vår organisation, till exempel genom:
Utbildningsträffar kring rasism för våra representationslag under ledning av extern professionell handledning. Något som redan påbörjats
Utbildning för alla coacher i föreningen
Samtal och utbildning i alla våra ungdomslag
Fördjupat samarbete med vår samarbetspartner Juventas ungdomsjour

På lång sikt kommer frågor rörande rasism men även annan typ av diskriminering att få större fokus och utrymme i vårt övergripande värdegrundsarbete. I det ingår inte bara arbete med kunskaps- och utbildningsinsatser utan också att skapa strukturer som får effekt i praktiken.”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.