Dags för Umeås nya förstalag

Efter att A3 Basket försvann är det nu KFUM Umeå som är Umeås förstalag på damsidan och kommande helg är det dags för säsongspremiär i norra basketettan.

I tredje SM-semifinalen i våras, på bortaplan mot Luleå, spelade 19-åriga Umeå-tjejen Tilda Lundgren 12 minuter och 37 sekunder, på det hann forwarden med två poäng, fyra returer, två assists och två blockade skott. Det som blev hennes tredje inhopp i A3 Basket visade sig senare bli ligalagets allra sista framträdande.

– Det är tråkigt att man inte har möjlighet att träna på någon högre nivå och tråkigt för basket-Umeå att det inte finns något ligalag att se upp till för yngre tjejer, säger Tilda Lundgren som inför säsongen 22/23 tog beslutet att ta ett år till i basketettan med moderklubben KFUM Umeå.

Samtliga spelare från förra säsongen i norrettan finns kvar i truppen. Att A3 Basket försvann har inneburit att spelare som Tilda Lundgren, Moa Dellbro och Mika Vågström nu finns i KFUM Umeå till 100 procent. Till truppen har även tillkommit ett par rutinerade före detta ligaspelare i form av comebackande Kicki Nybom och Jenny Aronsson. Två Umeå-studenter är också nyförvärv – det handlar om Lisa Rensmo från Uppsala och Ida Myllyoja, forward från Torpan Pojat i Helsingfors, Finland.

– Klubbens prio nummer ett är spelarutveckling, vi kan göra spelare redo för nästa nivå. Sedan är det förstås en självklarhet att vi försöker vinna alla matcher vi ställer upp i, säger Eva-Lotta Strömsten, head coach.

Noterbart är att KFUM Umeås DU19-lag kommande säsong ska spela i division tre (Norrbotten/Västerbotten)

Mer läsning (PLUS): Umeås nya representationslag ”Tar den rollen”

Bilden: Tilda Lundgren.
Foto: Peter Hegethorn.

Basketettan norra dam har fått avhopp (Djurgården) men också nytillskott (Luleå Basket Ungdom, Tureberg och Östersund) – så det blir en serie med 13 lag.

17-18 september är det seriepremiär och Umeå-damerna inleder med dubbla hemmamatcher, mot Östersund lördag och mot Uppsala söndag.

Premiäromgången:
Lördag 17 september
Kl 13:00 Luleå Stars-Lidingö
Kl 15:00 KFUM Umeå-Östersund
Kl 16:00 Luleå Ungdom-Uppsala
Kl 18:00 RIG Luleå-AIK Basket
Söndag 18 september
Kl 12:00 Luleå Ungdom-Östersund
Kl 13:00 KFUM Umeå-Uppsala
Kl 14:00 RIG Luleå-Lidingö
Kl 15:00 Luleå Stars-AIK Basket
Onsdag 21 september
Kl 19:00 Tureberg-Blackeberg

Noterbart: Alvik har sin första match den 24/9, Norrort öppnar 25/8 och Fryshusets premiär dröjer till 28/9.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.