EM-kval: Blytungt

Vi ska komma ihåg att förutsättningarna var allt annat än bra, ett landslag drabbat av massor av återbud och inte spelat en tävlingsmatch på en evighet. Blågult hade bärande spelare som knappt får speltid i sitt klubblag. Så kraven kunde inte ställas alltför högt – men tanken att åtminstone vinna en hemmamatch mot ett inte alltför skräckinjagande motstånd gick att tänka…

Ett par minuter in i tredje perioden ledde Sverige EM-kvalet mot Israel med 38-33. Så långt ganska krampaktigt från båda sidor och alla lyckades bättre i försvar än i anfall. Men därifrån rasade de blågula samman och noterade 7-22 på resterande knappt åtta minuter i Q3.

Publiken i Uppsala fick se ett sista ryck i matchens slutminuter där Sverige plötsligt tog sig tillbaka till två poängs underläge – innan Israel satte punkt.

Slutresultatet 68-75 är blytungt. Minst sagt.

Prestationen är icke godkänd. Vi kan här nöja oss med att sucka över träffprocenten, Sverige missade rader av layups, rader av straffkast och trepoängsskyttet var rent uselt – med undantag av collegespelaren Matilda Ekh som flugit hem från USA och satte fyra av åtta från distans. Klara Lundquist hade 21 poäng + 8 assists, Amanda Zahui 20 poäng + 10 returer. Vi lämnar det så.

Framtiden är mörk sett i ett EM-perspektiv. Sverige har inlett med två kvalförluster och måste i princip vinna återstående två matcher, Israel borta, Lettland hemma, med stora siffror för att ha en liten, liten, chans

Förbundet har en intressant utmaning framför sig – innan Israel-matchen i Uppsala gick SBBF ut med nyheten att Sveriges damer ska spela sista kvalmatchen hemma mot Lettland den 12 februari i Globen, eller Avicii Arena som den numera heter. Planen är att slå publikrekord för svensk landslagsbasket på damsidan. Nuvarande rekordsiffra är 5027 åskådare. Den uttalade ambitionen är att dubbla det till 10.000 åskådare.

Om det är väl bara att säga lycka till. Generalsekreterare Fredrik Joulamo och kompani måste då se till att göra det hela till någon sorts hyllningsevent för hjältar från förr – typ med engångscomeback i blågult för Frida och Elin Eledebrink. Säkert krävs ytterligare några smarta drag.

Matchfakta, EM-kval damer, grupp J
Sverige-Israel 68-75 (14-14, 16-13, 15-28, 23-20).
Sverige: Klara Lundquist 21, Amanda Zahui 20, Matilda Ekh 15, Abigail Asoro 4, Ellen Nyström 3, Maria Gültekin 2, Farhiya Abdi 2, Lovisa Hjern 1.
Israel: Alyssa Baron 19, Alexandra Cohen 17, Eden Rotberg 16, Eden Zipel 9, Drew Edelman 4, Gili Eisner 3, Jennifer Fleischer 3, Daniel Karsh 2, Daniel Raber 2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.