Bollstölder avgjorde I

I lördagens norrderby i basketettan norra dam blev det bollstölderna som avgjorde.

Serien topplag RIG Luleå hamnade i underläge efter en svag första del av matchen där skyttet fungerade riktigt illa. Men i Kungshallen, Hälsans Hus, ökade gymnasisterna trycket i andra halvlek. Gästande KFUM Umeå hade länge en skrällseger på gaffeln – men orkade inte hålla ihop det hela vägen.

Umeå pressades till 28 turnovers, varav det blev hela 18 stulna bollar för Luleå-laget. Kolumnen poäng från turnovers visade hela 24 för RIG.

Matchfakta:
RIG Luleå-KFUM Umeå 69-60 (19-19, 7-18, 18-9, 25-14).
Luleå: Tove Caesar 16, Tiffany Barbosa 13, Lova Lagerlid 12, Alva Mofalk 8, Hanna Hilberth 6, Meja Jägerskog 6, Liv Blomkvist 5, Sofia Ekh 3.
Umeå: Moa Dellbro 13, Ida Lundgren 10, Tilda Andersson 9, Milla Lindblom 9, Ida Myllyoja 8, Emilia Mill 4, Nora Strömsten 3, Ida Bång 2, Andrea Tendahl 2.

Noterbart: RIG Luleå har vunnit samtliga 18 spelade matcher vid full tid, men har i efterhand blivit av med en seger efter protest från Luleå Stars i en match på grund av att RIG-eleven Tilda Trygger hade spelat lite för många minuter med ligalaget Luleå Basket där hon med dubbellicens har utbildningsplats. Något som skapat diskussion kring regelverket, men det blev ändrat resultat i den matchen så Stars fick segern med 20-0.

I tabelltoppen har AIK Basket facit 18 vinster/1 förlust. RIG Luleå har 17 vinster/1 förlust. Det ska bli seriefinal lördag 4 mars – då med AIK på hemmaplan.