Umeås handlingsplan

Umeå BSKT kommer från en sportsligt framgångsrik men ekonomiskt jobbig säsong 22/23. Bokslutet lär landa på ett minus i storleksordningen 300.000 kr.

I ryggsäcken finns även gamla skulder till Umeå Kommun för obetalda hallhyror.

Umeå BSKT fick efter granskning och presenterad plan elitlicens för spel i SBL Herr även för 2023/24. Umeå BSKT har förbundets ögon på sig och måste ordna upp situationen – annars kommer inte elitlicens att medges nästa år. Sak samma gäller andra föreningar med negativt eget kapital.

Umeå BSKT har nu gått ut till samarbetspartners med information om den handlingsplan som ska rädda upp situationen för framtiden.

Ekonomin är förstås den stora punkten och enligt ordföranden Andreas Bergeli och firmatecknaren Michael Jalmby pågår arbete som bland annat innebär;

att en skuld på 510.000 kr (per den 11 maj) till Umeå Kommun kommer att vara avbetalad inom cirka två år. Det ska ske genom reglerade avtal (Arenaavtal och aktivitetsstöd) och regleras internt av Umeå Fritid och Umeå kommun.

att klubbens befintliga leverantörsfakturor och skulder ska lösas via extern finansiering på så sätt att privata borgenärer är villiga att borga för 50.000 kr vardera för lån som upptas av klubben.

att  klubbens ekonomi ska stärkas ytterligare med stödfinansiering på 40.000 kr per organisation, en så kallad ”40-klubb II” för att få in likvida medel och förbättra betalningsförmågan.

x x x x x

När det gäller den fortsatta sportsliga satsningen blir det en kombination av att gasa och bromsa. Spelarbudgeten för kommande säsong dras ned med cirka 20 procent med spelarutveckling unga/lokala talanger som ett mål – samtidigt som BSKT jobbar för att kunna behålla svenska nyckelspelare som bröderna Gustav och Daniel Hansson med ”personliga sponsorer”.

Noterbart: Umeå BSKT:s utvecklingslag vann senaste säsongen division 1 norra herr.

x x x x x

Intressant: Sommaren 2022 försvann Umeås tidigare elitlag i SBL Dam A3 Basket på grund av ebb i kassan. Säsongen 22/23 representerades staden av KFUM Umeå som slutade på sjätte plats i basketettan norra dam.

En spännande sak i Umeå BSKT:s handlingsplan är en öppning för att även ha damlag. Något som i dagsläget formuleras så här; ”Klubben utreder även möjligheterna för damverksamhet i framtiden”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.