Tidiga tipset inför 23/24 (herr)

Ungefär en månad kvar till herrarnas ligapremiär och ytterligare ett par veckor tills damernas uppkast för säsongen 23/24. De flesta klubbarna har mer eller mindre klart med ligalagens trupper och Bloggen ger sig på ett tidigt tips. Denna dag herrarna och om någon dag damtipset.

Som vanligt så här års finns flera osäkra faktorer, vilka importer visar sig vara fågel och vilka är fisk som får åka hem? Hur lång tid tar det för nya coacher och nya lag att få ihop det? Vilka klubbar har resurser nog för att förstärka i ett senare skede?

SBL Herr;
1) Regerande mästarlaget Norrköping Dolphins är självklar etta på den tidiga rankingen. En guldglänsande stomme finns kvar och därtill har Felix Terins återvänt. Vad de tre nya importerna går för visar sig inte minst under höstens Europa-spel.

2) Utmanaren Jämtland Basket drar sig inte för att offra stora pjäser i de schackdrag som ska leda till ett efterlängtat SM-guld. 23/24 kommer Jämtland utan R.T. Guinn (!). Bland nyförvärven sticker store centern Flo Thamba ut, kan NCAA-vinnaren anpassa sig till proffslivet i Östersund så blir det uppåt i Tegeltemplet.

3) BC Luleå. Kanske lite djärvt att tippa gamla Plannja högt redan under första säsongen med Håkan Larsson som ny headcoach – men med Gustav Hansson, Jonte Arvidsson och Daniel Hansson på bakplan och nya importer som förhoppningsvis är mer lagspelare än förra säsongens gäng kan detta bli riktigt bra.

4) Borås Basket hade en stor säsong som landade i SM-silver i våras, lejonparten av truppen finns kvar inklusive Ryan Logan och Chris McKnight. Däremot kommer Bodie Hume att saknas. Två nya USA-guarder har kommit in. Känslan är att coach Sonko fick ut max av laget förra säsongen och Bloggen rankar ned ett snäpp.

5) Södertälje BBK. Flopp i fjol men mycket är välbekant i SBBK – med Pahlmblad, Gaddefors och Lindqvist – där Sergi Brugué fått ta över som head coach. Nick Spires kommer att bidra mycket och nytt är mer spanska influenser även inne på golvet med Jorge Mejías och Walter Cabral.

6) Nässjö Basket. Spanska vågen syns även här med nye coachen Sergio Vicente Beleña. Kvar är bland andra nyckelspelarna Challe Barton och Dartaye Ruffin. Vasst nyförvärv i form av William Gutenius. Tufft gäng på hemmaplan.

Säsongen 23/24 spelar bara nio lag i herrarnas liga, lagen möta fyra gånger inbördes (två hemma/två borta) och efter 32 omgångar är det alltså bara ett lag som missar slutspelet. Tre gäng gör upp om de två sista platserna till kvartsfinal.

Placeringarna 7,8,9 – kan sluta nästan hur som helst mellan Köping Stars, Umeå BSKT och Uppsala Basket.

Umeå BSKT har gått från semifinalsuccé tillbaka till ruta ett, borta är coach Balibrea och hela succéfemman som svepte BC Luleå i semifinalen – Gustav Hansson, Daniel Hansson, CJ Dunston, Bryan Jefferson och Cole Welle.
Nye coachen Gabo Loaiza har kvar namn som David Czerapowicz, samt Will Butler som ska spela igen efter sina knäoperationer. Ny pointguard är Jordan Peltier som gör comeback efter alla skador. Kan bli en tuff resa.

Köping Stars är den klubb som ändrat mest, i princip har coach Torbjörn Gehrke ett helt nytt lag med en kvartett ganska oprövade importer. Man får räkna med att laget blir bättre under säsongens gång.

Uppsala Basket har coachen Panagiotis Nikolaidis som är grymt bra på att få ut max av spelare som kanske inte har de mest bekanta namnen i ligan, fast att Niklas Larsson har en stor roll vet de flesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.