EM-kval: Seg start för mästare

Kvalet inför herrarnas EM 2025 har studsat igång. I Sveriges grupp D blev det under första fönstret fyra hemmavinster – som betyder att alla fyra lagen står på facit 1/1. Blågult dock sist i tabellen på grund av stortorsken mot Montenegro, det var förstås inte bra att sifforna i Podgorica  stack i väg till hela minus 25.

Skrällen var att regerande världsmästaren Tyskland torskade borta mot Bulgarien.

Fortsättning följer i november och det blir spännande att se hur lagen formeras då. Blågult skulle må väldigt bra av att få med Ludde Håkanson och Simon Birgander. Tyskland som inlett kvalet med ett ”B-lag” har såklart många namn att uppgradera sitt lag med.

Senast ett EM-slutspel avgjordes var 2022, om någon minns det. Sverige var inte med och guldet tog Spanien hand om.  Ett Spanien som fått en riktigt seg start i detta kval trots att hela åtta man finns kvar från guldlaget 2022. Det var hyfsat otippat att spanjorerna skulle inleda med två raka torsk i grupp C, först hemma mot Lettland och därtill borta mot Belgien.

En annan skräll kan noteras i kvalgrupp H där Estland, rankat 44:a i världen kan ståta med två raka vinster där jättesmällen enligt uppgift var nationens första seger någonsin mot grannen Litauen – rankat 10:a i världen.

Det finns såklart högt rankade nationer som grejat första kvalfönstret fläckfritt, det gäller lag som Serbien, Frankrike, Lettland, Slovenien, Italien och Grekland.

EM-slutspelet 2025 har fyra arrangörsländer, det är Cypern, Finland, Polen och Lettland (som givetvis redan har en biljett för att vara med). Städerna där EM ska spelas  27 augusti-14 september är Limassol, Tammerfors, Katowice och Riga.

Det är bra att hålla tummarna för att Sverige finns med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.