Uppdatering: Finalvinst för Balibrea

Efter åren i Umeå som ledde till att Umeå BSKT spelade SM-semifinal förra våren så flyttade Boris Balibrea till Polen för att ta sig an ett nytt projekt med MKS Dąbrowa Górnicza.

Den spanska tränaren har fått utmärkelsen ”årets coach” i svenska ligan både 19/20 med Wetterbygden och 22/23 med Umeå.

Baliberea fick chans att vinna sin första titel för den polska klubben. Laget blev, efter övertidsvinst i semifinalen, klart för final i Alpe Adria Cup. I semifinalen besegrade Balibreas lag BK Redstone Olomoucko från Tjeckien. Det blev 101-94 efter förlängningen. Matchens man var amerikanske pointguarden Tayler Persons med 23 poäng, 10 returer och 9 assists.

I finalen som på onsdagskvällen spelas i Kapfenberg, Österrike, ställdes MKS Dąbrowa Górnicza mot Timișoara från Rumänien, som i sin semifinal i Final Four slog ut arrangörsklubben OCS Capital Bulls.

En logisk final då båda lagen var gruppsegrare i grundspelet i denna internationella cup.

MKS Dąbrowa Górnicza har haft en tuff säsong med skador och ett digert spelprogram då ligaspelet i Polen kombinerats med Alpe Adria Cup. Noterbart är att den polska klubben är titelförsvarare i den cupen,

I den tajta tuffa polska ligan har Balibreas lag just nu facit 12 vinster/11 förluster, vilket innebär tionde plats i den tabell där det bara skiljer två vinster upp till fjärdeplatsen!

Onsdagens finalmatch med uppkast kl. 19:00 kan ses på cupens Youtube-kanal.

Uppdatering: Cupfinalen blev en rysare där Timisoara ledde med 88-87 då 12 sekunder återstod. Rumänska laget drog i det läget på sig en teknisk foul. Balibrea tog timeout och därefter kom kvittering 88-88 på straffkastet för den tekniska och sedan i matchens sista sekund sänkte MVP Tayler Persons en ”buzzer beater”, ett hoppskott för två poäng och vinst med 90-88 i favör MKS Dąbrowa Górnicza.

”Det känns helt fantastiskt, jag är så stolt över mitt lag. Titeln är en stor bedrift för hela klubbens organisation. Jag vill också dedikera den här segern till Final Fours arrangörslags Kapfenberg Bulls coach Antonio Herrera, som är min vän och mentor”, sade Balibrea efter triumfen i Alpe Adria Cup.

Därmed blev Boris Balibrea den förste icke polska head coach som med ett polskt lag vunnit i en cup i Europa.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.