Så ska ligan räddas

Förbundet har tagit beslut för att rädda basketligan. Fler lag, färre matcher, lägre kostnader och möjlighet att spela fler helgmatcher, hör till det nya greppet för SBL Herr i framtiden.

Beslutet i förbundsstyrelsen är taget. Från och med säsongen 2025/26 kommer SBL Herr innehålla 14 lag.
Antalet matcher blir då 26
(en match hemma, en match borta mot respektive motståndare).
Det ska även bli upp- och nedflyttning till/från Superettan. 

– Arbetet som lett fram till denna nya modell har präglats av en god dialog mellan SBBF och intresseföreningarna för SBL Herr samt Superettan Herr. Vi är alla överens om att en tydlig seriestruktur och en stark högstaliga är viktig ur såväl ett utvecklings- som kommersiellt perspektiv. Vår förhoppning är att med de åtgärder som nu presenterats kunna skapa bättre förutsättningar för fler föreningar att ta nästa steg, säger Susanne Jidesten, ordförande SBBF.

Bakgrund/motivering: ”Behovet av att tänka om kring upplägget i SBL Herr har vuxit fram under en rad år. Samtidigt som trycket att spela i förbundsserierna har varit högt, har föreningar inte velat ta klivet upp i högsta serien, vilket lett till att SBL Herr spelats med få lag.”

”Ökade domar- samt resekostnader har angetts som den enskilt största faktorn till att föreningar valt att stanna i Superettan i stället för att ta klivet upp i SBL. I en serie med få lag drivs föreningar till stora ekonomiska åtaganden för att kunna skapa en trupp som kan vara med och tävla på ett utvecklande sätt.”

Beskedet: ”Förbundsstyrelsen anser att den ekonomiska risken med att ta klivet upp i SBL Herr är verklig och behöver åtgärdas. Samtidigt behöver vi upprätthålla en god standard på produkten SBL Herr, och inte bromsa de föreningar som redan idag är kommersiellt och professionellt utbyggda. Ambitionen med detta arbete har därför varit att hitta kompromisser som ger vid handen att föreningar kan växa in i SBL-kostymen, utan att ta alltför stora ekonomiska risker.

Beslutet: ”Från och med säsongen 2025/26 kommer därför SBL Herr att bestå av de 14 föreningar som placerat sig högst upp i seriesystemet, och som godkänts av Elitlicensnämnden. Serien kommer att spelas enligt hemma/borta-modell vilket innebär 26 matchers grundserie, efter vilken två lag flyttas ned till Superettan och två lag flyttas upp.”

– Vi välkomnar SBBF:s beslut, en utökning av antalet lag ger en ny plattform. Fler lag betyder att svensk herrelit i basket kommer att finnas på fler orter än idag. Vi ser särskilt framemot att få med lag från storstadsregionerna. Det kommer förbättra såväl de sportsliga som kommersiella möjligheterna. Det ökar möjligheterna att få mer publik till våra arenor och fler som kan se våra matcher i digitala kanaler. Den successivt ökade professionaliseringen, som blir nödvändig, kommer också att möjliggöra att det blir fler spelare, ledare och befattningshavare som kan försörja sig på sin sport, säger Sören Westin som är ordförande i Föreningen Basketligan herr (FBh).

Alla veckans dagar: ”Ambitionen ska fortsatt vara att matcher ska spelas alla veckans dagar. Matcher kan förläggas till dag som överenskoms mellan föreningarna, till exempel matcher av derbykaraktär eller matcher kopplade till evenemang. Dubbelmöten kommer att godkännas för de föreningar som så önskar, och dispenser kommer att kunna sökas för hemmaarenor, dock ska en minimistandard gällande golv och TV-produktion upprätthållas.
De föreningar som 2025/26 tar klivet upp från Superettan kommer de två första säsongerna att erlägga subventionerade serieavgifter till en nivå i linje med Superettan.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.