Klart: Tar över ligalaget

Av , , Bli först att kommentera 0

Alva Stark lämnade Östersund och nu har klubben gjort klart med ny head coach – som är Mady Mahdy.

– Vi har tagit tid på oss för att hitta en lösning som stämmer överens med vår långsiktiga målsättning och det kände vi fungerade med Mady, säger Anna Lundquist, sportchef i Östersund Basket i ett pressmeddelande.

Mady Mahdy fick förra hösten lämna Alviks damlag strax innan ligapremiären. Han har tidigare även coachat Uppsala i SBL Dam.

Historisk NBA-titel

Av , , Bli först att kommentera 0

Boston Celtics har nu rekordet med flest titlar genom tiderna i NBA.  Det var 16 år sedan senast – men den 18:e triumfen var odiskutabel för laget med profiler som Jayson Tatum och Jaylen Brown.

Den här säsongen var Celtics i en klass för sig, laget hade till och med råd att vaska en finalmatch på bortaplan så att titeln kunde firas i hemmaarenan.  Avgörandet mot Dallas skrevs 106-88 och därmed spikades 4-1 i matcher.

Boston har nu 18 titlar mot Los Angeles Lakers 17. På tredje plats genom åren finns Golden State Warriors med 7 titlar.

Silly: Mästarkaptenen fast

Av , , Bli först att kommentera 0

Flerfaldiga regerande mästarlaget Norrköping Dolphins har skrivit fast lagkaptenen Tim Schüberg för ytterligare tre år. Han har redan samlat fem guld på sina nio säsonger och har inte tänkt ge sig förrän tidigast efter säsongen 27/28!

– Det är svårt att med ord beskriva hur viktig Tim är för vårt lag men också för klubben. Han är en förebild på och utanför planen och han är det varenda dag på året, säger coach Mikko Riipinen.

På gällande kontrakt har Dolphins sedan tidigare Marcus Tyus och Adam Ramstedt.

När det gäller Mikko Riipinen finns utlandsintresse – men klubbdirektören David Bergström jobbar hårt för att behålla guldcoachen och en nyckel är en Europasatsning.

– Han har lovat mig att stanna om det blir Europa, säger David Bergström till Norrköpings Tidningar.

x x x x x

Från silverlaget Borås Basket meddelas att 18-årige talangen Filip Larsson blir kvar i ligatruppen.

 

 

Silly: Stor kille till Gabo

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter att ha kontrakterat ett gäng unga svenska grabbar har Köping Stars med coach Gabo Loaiza gjort klart med den första importspelaren för säsongen 24/25.

In kommer en stor kille direkt från Queens College i Charlotte North Carolina, drygt två meter och drygt 100 kg är måtten på 23-årige amerikanske forwarden Brian J McLaurin.

– ”BJ” har kapacitet att spela på flera positioner, hantera insidespelet under korgen men även ta trepoängsskott. Vi har också fått goda vitsord av hans coach i college, säger Gabo Loaiza.

Sista året på college snittade BJ McLaurin 11,5 poäng och 5,9 returer på 25 min/match.

Silly: Spelar vidare

Av , , Bli först att kommentera 0

Hon skjuter inte mest poäng eller tar flest returer – men den rutinerade och försvarsstarka guarden gör massor av nytta även utanför statistikens kolumner.

I vårens kvartsfinalserie mot Norrköping spelade Louise Noaksson nästan nonstop i tre matcher – nu är det klart att hon förlänger sitt kontrakt och spelar vidare för Högsbo Basket.

x x x x x

Uppdatering: Spelar vidare med förlängda kontakt i Högsbo gör även Elin Fredrikson och Signe Persman.

Silly: Ung skytt fortsätter

Av , , Bli först att kommentera 0

HU18-landslagsmannen Hugo Tidare fortsätter i moderklubben Uppsala Baskets ligatrupp.

– Han är en riktigt bra skytt för sin ålder, och vi ska hjälpa honom att utvecklas fysiskt och tekniskt för att kunna påverka och göra fler saker på banan, säger Uppsalas nye coach Sergi Brugué Garcia.

x x x x x

Ett par andra unga svenska spelare som testar sina vingar är Södertäljes Max Lidman och Adam Massarsch – som båda ska åka till USA för spel på college.

x x x x x

Noterbart ute i Europa är att Östersunds-killen Daniel Johansson gjorde en bra säsong med Rist Wedel i Pro B (tredjeligan) i Tyskland. Forwarden snittade 12,5 poäng och 6,2 returer när laget tog sig till seriens semifinal, han gavs dessutom möjlighet till träning med Bundesligalaget Hamburg.

  ”Utöver den erfarenheten är vi också glada över hans mångsidighet och stabilitet som spelare”, skriver  LWD Basket Leeuwarden på sin hemsida.

Det är alltså klart att Daniel Johansson flyttar till Nederländerna.

Ny coach till ligalaget

Av , , Bli först att kommentera 0

AIK Baskets ligadamer får ny head coach – in kommer Islem Haddar.

Han har tidigare coachat i Tysklands andraliga med Tus Lichterfelde och är landslagscoach för U16 i Tunisien.

– Damlaget fortsätter sin resa i SBL Dam och hoppas i år kunna ta nästa steg genom en slutspelsplats som är målet för kommande säsong. Islem är rätt person för oss för att nå våra mål och resan går vidare, säger Viktor Bengtsson, AIK:s sportchef dam.

Silly: Hem till Sverige

Av , , Bli först att kommentera 0

Rutinerade centern Mikaela Gustafsson lämnar Hannover och den tyska ligan för att återvända hem till Sverige och moderklubben Södertälje BBK.

”Det känns otroligt roligt att vara hemma i SBBK och Täljehallen igen. Borta bra men hemma bäst! Det var grymt kul att följa SBBK och få se klubben ta SM-guld i våras. Det kommer bli en utmaning att hålla uppe den standarden som har satts, men Gerard (Cunilleras) har en spännande vision inför årets lagbygge och det kommer bli kul att få vara en del av det nya laget. Jag vill kunna bidra med min erfarenhet till det unga laget vi kommer ha och hoppas att vi kan få till en riktigt bra säsong”, säger Mikaela Gustafsson till klubbens hemsida.

x x x x x

Hem till Sverige flyttar Felix Broström som efter två år lämnar collegelivet på University of South Dakota i USA för spel i SBL. Den tidigare U20-landslagsforwarden från Göteborg finns på flera klubbars önskelista och ett av de hetare buden kommer från BC Luleå.

– Jag känner ju Håkan Larsson sedan tidigare, han var ju min coach i U20-landslaget under två år 2022–2023). Förutom att han är en väldigt meriterad spelare så är han en jättebra coach, säger Felix Broström till NK/NSD.

x x x x x

En spelare som stannar utomlands är rutinerade forwarden Elin Gustavsson, efter senaste vintersäsongen i Polen spelar hon sommarbasket i Australien och till hösten blir det destination Italien och klubben San Giovanni i serie A1.

Klart: Stjärnornas nya klubbar

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter SM-guldet med Södertälje är svenska ligans största stjärna Klara Lundquist redo för en ny utmaning – som blir i Girona, Spanien.

Den spanska klubben presenterar nyförvärvet av den svenska landslagsguarden på hemsidan:

””Det är en guard som har en del erfarenheter i Europa. En spelare med bra fysik och snabba ben, duktig  en mot en, bra försvarare och stor förmåga att göra poäng.  Hon är en ung spelare som kan ge oss energin, arbetet och aggressiviteten på guardpositionen. Vi hoppas att det ska ge oss mycket fart”, säger Gironas sportchef Laia Palau.

Kontraktet gäller säsongen 24/25.

Klara Lundquist har tidigare testat utlandsspel i Frankrike och Polen.

– Jag känner mig mer inspirerad och motiverad den här gången. Jag känner mig tryggare som person, både på och utanför planen. Jag tror att det kommer bli jättebra, säger hon till SVT.

x x x x x

Till Spanien drar även blågula Lollo Halvarsson, även hon med färskt SM-guld i Södertälje. Ny klubb blir Euskotren San Sebastian.

Den spanska klubben har denna dag presenterat nyheten på Instagram: ”Teamet är förstärkt av en power forward med erfarenhet och kraft”.

Under sin långa karriär har Lollo även tidigare spelat i Spanien, samt i Frankrike, Italien, Tjeckien, Ungern, Polen och Ryssland.

Silly: Öppnar med amerikan

Av , , Bli först att kommentera 0

BC Luleå har mest tappat spelare under tidiga delen av silly season. Det råder ännu oklarheter kring spelare som bröderna Gustav och Daniel Hansson.

Nu är första nyförvärvet klart och klubben öppnar med en amerikan. 24-årige Brandon Johns Jr är en en 203 centimeter lång forward som ska göra sin proffsdebut i SBL.

Efter sista året på college med VCU Rams skulle han spela i Ungern förra säsongen – men det bidde inget då han i stället fick ägna sig åt skaderehabilitering.

– Jättekul att Brandon vill börja sitt Europa-äventyr hos oss. Vi har fått goda vitsord från vår tidigare spelare Brandon Rozzell som har coachat honom på college. Han kommer att hjälpa oss både på position fyra och fem. Han är rörlig, stark och duktig med bollen för att vara en stor spelare, säger BC Luleås coach Håkan Larsson.