Att starta ett pilgrimscentrum

Jag har varit på ett seminarium som handlar om att starta ett pilgrimscentrum. Det kändes mycket som en marknadsföringskurs eller starta-eget-kurs. Vi har alltså pratat om grundläggande drivkrafter, vision, syfte, mål och behov. Vi har pratat om och funderat på SWOT (omvärldsanalys), att begränsa sig och annat matnyttigt. Det behövs praktiker, romantiker och teologer involverade för att det ska bli något bestående.

Att nu få applicera detta tänk på pilgrimstemat blir spännande. I nuläget har vi inte pratat om att vi ska starta ett pilgrimscentrum i Umeå. Men vem vet vad Gud vill? Finns det andra i Umeå som är intresserade av pilgrimsverksamhet? Något till Kulturhuvudstadsåret 2014?

Det Pilgrimscentrum Tyresö gjorde var att de använde sig av de resurser de redan hade för att kunna starta. Sedan har de arbetat med att implementera pilgrimstänket i alla verksamheter från barnverksamhet till äldreverksamhet. Sedan kan det med fördel finnas olika samarbetspartners. Flera deltagare har vittnat om att kyrkan, kommunen och även muséer har samarbetat för att starta pilgrimscentrum.

Pilgrimscentrum Tyresö är en gräsrotsrörelse. De tog hjälp av en professionell pilgrimsteolog när de startade. Men det finns inga givna regler för vad som krävs för att få kalla sig för pilgrimscentrum. Flera deltagare har berättat om att de startat projekt och sökt projektpengar för att kunna starta ett pilgrimscentrum.

To be continued…

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.