2012: året då vi skrotar politik + förakt = vardag

 Jag vet inte vad som varit störst 2011, föraktet politiker emellan eller det som väljarna sägs tycka inför sina demokratiskt valda representanter.

Vi väljer att rösta på ett parti vid valen som mest representerar det rättesnöre vi lever våra liv efter. Vissa är egna företagare och har sin största energi där, andra har engagemang i kulturlivet, en del är anställda, vissa är arbetslösa, en del är föräldrar, en del är pensionärer, en del har det lätt och en del har det svårt. 

Om en politiker hånar en annan politiker hånar den indirekt även de som röstat på den, din åsikt är fel och du är dum. Då skapas en irritation hos de som känner sig hånade och kanske även ett stöd från de som tycker som den andre. Ett allt större vi och de känsla och större klyftor.

Ett parti har många delar, en hel del kan väljaren känna igen sig i och en hel del kanske är helt fel. Vi väljer det parti som har de flesta rätta svaren som vi behöver. Det betyder i mitt fall att flera partier kan ha helt rätt och det parti jag röstat på kan även ha fel i vissa frågor.

Så fastän jag är ideologiskt miljöpartist betyder det inte att jag tycker det partiet alltid har rätt. Det betyder också att jag har störst förtroende för andra partiers politiker som kan erkänna att andra partier har rätt ibland och inte alltid letar ärkerivaler eller syndabockar för egna tillkortakommanden.

Därför har jag haft det svårt att känna förtroende för våra lokala politiker under en längre tid. Samtidigt är jag imponerad och glad över de som orkar och kan engagera sig politiskt, utan er skulle inte demokratin fungera. 

Så 2012 har jag ett hopp om att det ska bli året då politiker i Vilhelmina och Sverige lägger prestige åt sidan när det behövs, sluta leta syndabockar och fokusera på egna prestationer. Ett år där energin läggs på att själva vara så bra som möjligt utan att behöva varken svärta ner andra eller trycka ner för att nå sina mål.

Ser fram emot ett spännande och mer harmoniskt år i  Vilhelmina kommun.

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. Tommy Streling

    Jag har läst många av dina kommentarer och inlägg på ett antal artikeltrådar i VK och måste tillstå att du är driven, saklig och argumenterar föredömligt.

    Jag tror du behövs inte bara på en blogg som denna, för att nyansera & debattera och skapa motvikt till ytlig partipolitik, utan du behövs som lokalpolitiker i Vilhelmina. Ditt bygdeutvecklingsperspektiv går heller inte av för hackor.

    Jag hoppas verkligen Miljöpartiet inför nästa val presenterar en lokal nomineringslista och att du är en av dem som kandiderar till en plats i kommunfullmäktige. Lycka till och väl mött i framtida diskussioner oavsett fora!

  2. Camilla Stenlund

    Tack så mycket Tommy och Kristina, mycket tacksam för att ni skrivit här till mig. Tror att vi vill samma sak men har helt olika syn på vägen dit…ibland mer ibland mindre…

    Jag är glad att ni är engagerade i politik och samhälle och ser fram emot att läsa era texter detta nya fräscha år 🙂

  3. Märta Ekbäck-Lidqvist

    -Mycket bra skrivet Camilla! Du har så klockrent satt ord på det jag, och säkert många många andra känner. Tack! 🙂

  4. Pingback: Utifrån sig själv dömmer man andra. | Camillas åsikter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.