Unga moderater vill satsa på Norrland

Norrland är hjärtat i ekonomin skriver unga moderater i VK. Dessutom klargörs det tydligt hur Vilhelmina känns från läktarplats i en annan inlaga på opinonsidan… dessa två visar tydligt hur vi ska gå till väga anser jag… eller rättare sagt hur vi inte ska göra kanske…

Muffarnas text: http://www.vk.se/675834/norra-sverige-ar-hjartat-i-ekonomin

(all kursiv text är citat från MUF-texten från länken ovan)

Dessa Muffare ser problem:

"Norra Sverige ska inte vara som en oljeplattform dit människor åker för att säsongsjobba några månader om året. Det måste bli smidigare att pendla korta och långa sträckor under rimliga förhållanden bland annat genom fortsatta satsningar på vägar, järnvägar och flyget."

Jepps det är ett bekymmer att traktamenten och en dåligt diversifierad arbetsmarknad har gett att mest män arbetspendelar till norrlandsorter med gruvor medan familjen är på den ort där mamman har jobb oftast i en stad eller större samhälle med en mer utbygd arbetsmarknad med större möjligheter och bra skolor.

"Därutöver bör man öka avdragsmöjligheterna för dubbelt boende och ändra villkoren för folkbokföringen för att göra det möjligt för människor att jobba utanför regionen under en längre tid men inte slitas ifrån familj, vänner och fantastisk natur."

Det är en av lösningarna, att underlätta att resa långt för att jobba. Det hjälper dock inte orterna att kunna erbjuda en större val av olika sorters jobb.

"För att säkerställa nya jobb och fortsatt utveckling i norra Sverige behövs det en långsiktig energipolitik kombinerat med stärkt företagsamhet. Genom att behålla vattenkraften, kärnkraften och det förnybara samt göra det mer lönsamt för företag att växa skapas förutsättningar för tillväxt och nya jobb i hela Sverige."

Den första meningen håller jag med om. Kärnkraften är ju praktisk och smart det har ju Japan visat och det är väl däför Tyskland har beslutat till Vattenfalls förtret att lägga ner alla sina reaktorer…

"Att snabbavveckla halva elen, införa kilometerskatt och höja kostnader för företag, som de tre vänsterpartierna vill genomföra, skulle innebära en dödsstöt för jobben i norra Sverige och människors framtidstro."

Mja jag ser inga problem att införa förändringar som gynnar miljövänlig utveckling och samtidigt gynna glesbygden. Att låta vinsterna från tex vattenkraften stanna i de kommuner som upplåter mark till den skulle ge mer än att underlätta för folk att resa längre för att jobba som ni verkar se vara lösningen.

Jag som bor här vill inte i första hand ha det billigare att resa till jobbet jag vill hellre underlätta att jobba där jag redan är.

Fungerande telefonnät 4G till alla – och bra internetuppkoppling skulle kunna bosätta akademiker i utmarkerna och inte bara  i stadsnära villagetton. Sluta centralisera och se hur Norge löser detta genom att medvetet satsa på sin glesbygd och inte svamla om att kärnkraft och milersättning kan lösa det mer komplexa trenden med flytt till staden. En riktig politisk vilja att befolka glesbygden är vad som krävs inte småfjantiga utspel som detta.

"Vi vill att hela Sverige ska utvecklas även så att fler människor med drömmar och idéer kan flytta till norra Sverige för att skapa tillväxt och nya jobb."

Professor Dieter Muller, kulturgeografi & ekonomisk historia, sa i en intervju nyligen i P1 att utmaningen för samhällen som får nya verksamheter som tex Storuman och Tärnaby mfl är att skapa samhällen folk vill bo i inte bara arbetai. En arbetsmarknad som kan erbjuda en mängd olika arbetstillfällen, inte bara truckförarplatser eller anrikningsverkskemister , det vill säga arbetstillfällen som kan ge båda personerna i ett parförhållande ett jobb på orten är målet. Det  leder till att ett par bosätter sig på orten, bildar familj och stannar. DET är lösningen till att slippa vara oljeplattform.

Vi måste börja bygga samhällen där folk vill bo inte bara resa till och jobba för att sedan snabbt som rackaren dra därifrån.

Ett sätt att bygga ett samhälle där man vill bo är att ha ett fint och öppet och generöst klimat inom den kommunala politiken, ett klimat som inbjuder till förslag och nya tankegångar. En framåtblickande och omvärldsanalytiskt smart plan. Vilhelmina har lång väg att gå på den fronten vilket Per Sjölander klokt formulerade i ett inlägg här:

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Lennart Lindberg

    Camilla
    Jag läser med behag dina bloggar.
    Har i min ägo en bok skriven av Ludvig Nordström (Lort-Sverige du vet) som heter Stor-Norrland. Den utkom 1928 och beskriver mycket initierat om hur makten över skogindustrin förflyttades från Norrland till Stockholm. Egentligen är det lite som förändrats på de 80 år som förflutit sedan boken skrevs utom i ett avseende. Aldrig tidigare har konflikten mellan stad och land varit så tydlig som nu, kanske beroende på att idag finns bara tre städer i Sverige om man skall tro media. Och här uppe bor vi i Norrlandstrakterna
    Hälsningar
    Lennart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.