Utifrån sig själv dömmer man andra.

Just nu försöker jag förstå de vendettor som seglar upp. Jag märker följande:

1. Jag utgår från mitt tankesätt då jag granskar och bedömer andras utsagor och agerande. Jag brukar försöka att hellre fria än fälla dvs att tro gott om andra och inte tro att deras högsta önskan är att göra jävelskap just för mig utan att det av misstag blir så eller att de har haft annan information än den jag har då de tagit beslut som påverkat mig.

2. Under tiden som jag var allra mest engagerad inom miljörörelsen letade jag ofta efter problem att lösa, fel att ändra och ville uppmärksamma allt elände som fanns. Det gjorde mig i längden rätt deprimerad för att jag hela tiden letade efter dåliga saker. Numera vill jag helst hitta bra saker och fokusera på dem och det gör mig mer tillfreds.

Det tycks mig att många här i vår del av landet agerar tvärtemot mina två punkter. Många tror att ”de andra” vill en illa och gör det mesta för att ställa till det för en samt att flera letar reda på allt elände som går att hittas för att fokusera på det och bli arga och bittra. Det gäller i princip alla som syns och hörs här i bloggar kring det politiska spelet i kommunen och jag märker av det rätt ofta ute i verkligheten utanför dataskärmarnas rike bland oss vanliga dödliga.

 

Det senaste gäller bygdemedel.

Ja jag tycker regler är till för att följas och ja det ska gå rätt till annars är det fel. Jag är nu en del av den grupp av medborgare som blivit särbehandlad iom att jag är medlem i SIBF som fått ett bra avtal för utrustning inköpt av Vilhelmina kommun att ta hand om skoterlederna i området. Det blev en bakläxa och kommunen får stå för 25% av inköpskostnaden.

Citat från text från http://vilhelminabloggen.com/var-insandare-till-lanstidningarna/

”Att sedan nyttjanderättsavtalet utformats så vagt och otydligt att man kan befara att nyttjanderättsinnehavarna kan komma att ställa anspråk på ersättningsanskaffningar när maskinerna genom ”normalt slitage” uppnått skrotningsstatus, medför givetvis ytterligare belastningar på egna kapitalet, och därigenom direkt på skattebetalarna” slut på citat

Hur jag än läser detta nyttjanderättsavtal så kan jag inte ens med god vilja få till det så att vi i SIBF ska kunna begära en ny maskin då den ska skrotas?

Men här är det väl jag och min godtrogna inställning (se punkt 2) som sätter käppar i hjulet för att se vilket ondskefullt utformat avtal det är som kan tänka åderlåta kommunen på ännu mera stålar, tack för tipset dock.

Jag vet inte men istället för att bli irriterad över att ärendet har hanterats annorlunda, att en förening fått stöd då det behövde det och inte vid det tillfället som man kan lämna in ansökan på,  skulle man kunna bli glad (se punkt 1) för att det går att få stöd för denna typ av verksamhet som sker ideellt till glädje för både bybor, turister, bybors företag och bygdens överlevnad?

Skulle det vara möjligt att klara av det? Jag skulle förstå indignationen över hanteringen ifall pengarna hade gått till en Bahamasresa för några som ska kolla in drinkutbudet men när ideell verksamhet får stöd att driva sin verksamhet förstår jag inte vidden av det.

MEN jag förstår ju att det handlar dock inte om det sökta projektet i sig utan om att hitta flest fel hos varandra. Är det någon som orkar hålla räkningen längre om vem som har flest streck och vinner?

Större delen av 2013 har gått och min stilla förhoppning om ett bättre samtalsklimat här för ett å ett halvt år sedan går på tomgång; 2012 året då vi skrotar politik + förakt = vardag eller så är det väl åter igen min godtrogna inställning (se punkt 1) kring politik.

Jösses. Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli allt mindre och mindre intresserad av politik men märker att jag blir det för varje gnabb som jag ser och läser om.

12 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Varför delger du inte bloggen som det handlar om detta i dennes bloggsida?
    Blir liksom mera direkt på då.
    Iaf enligt min åsikt.
    Det är lite fegisvarning när du tydligen inte törs ta tjuren vid hornen utan smyger dina åsikter på sidan om.

    • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

      Ja så kan det nog vara att jag är en fegis. Skrev av mig igår kväll och hade inte strategihatten på eller orken att surfa runt till de olika bloggarna där aktiviteterna pågår. Reagerade mer på hela grejen – munhuggningen mellan flera personer – mer än bara Göran Jonzons blogginlägg med den inskickade insändaren underskriven av flera till om du menar det. Jag är inte ute efter att attackera någon särskild – vilket det såklart ändå blir – utan är less på det sätt vi på en liten ort bedriver diskussioner. Tycker inte någon av oss här är varken bättre eller sämre, bra dock om vi kunde glädjas ibland. Du har nog rätt men eftersom jag är både feg och lat orkar jag inte skriva på fler ställen än min egen blogg.

  2. keka

    Bra skrivet Camilla, du har rätt i att det verkar inte vara just bygdemedelpengarna det handlar om….utan just att hitta fel överallt och att förtala, sabotera inför valet 2014. Tänk om alla kloka hjärnor kunde istället samarbeta. då tror jag Vilhelmina kommun skulle lyfta och bli en blomstrande bygd.
    Jag tar åt mig av dina ord, jag hugger ganska snabbt när det gäller vissa personer….men då p.g.a alla kränkande ord denne har spridit över de social medier vi har tillgång till, när jag läser dylikt kan jag helt enkelt inte vara tyst.

    • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

      Tack, håller med om att mycket energi går åt till sabotage som du säger kunde ge en blomstrande bygd istället. Märker det på många plan, inte bara bland våra folkvalda. Själv är jag inte fantastisk på det heller, snabb i att dra slutsatser och kanske sabotera också – såklart är vi extra känsliga för vissa personers ord och det är bara naturligt. Hoppas bara att vi kan tänka efter före nån gång ibland.

  3. Toni Appelqvist

    Nu är det 2 bloggar vad jag känner till som tar upp detta ämne.
    Det är Åke Nilsson och Göran Jonzon. Det går hyfsat fort att klippa och klistra in en textmassa.
    Det jag inte kan med är allt detta ”hemma på stugan gnäll”
    Man ska enligt mig alltid ta tjuren vid hornen på rätt ställe och inte hymla.
    @ Kenneth
    Kloka hjärnor. Du menar mig mao? Men som du vet har jag lagt ned mitt politiska engagemang.
    Nu sprider jag enbart en massa sanningar oaktat partitillhörighet. Och jag har inte riktat all min energi åt en person 🙂

    • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

      Det skulle då bli två till trådar för mig att bevaka än bara denna som jag knappt hinner med. Det är inte bra att skriva på fler ställen än jag hinner hålla koll på tycker jag. Tråkigt att du uppfattar detta som ett internetaktigt sätt att sitta hemma och gnälla i mitt hörn vilket det nog är. Det här med blogg på vk är nog inte mitt forum eftersom jag inte har tid att ägna mig åt det i den utsträckningen som krävs för att inte uppfattas som en gnälltyp jag själv ogillar.

    • keka

      Självklart menar jag dig Toni när det gäller kloka hjärnor….:) Men för att vara allvarlig, Varken Göran J eller Åke N är några korkskallar…tvärtom, de skulle tillsammans med många fler kunna lyfta Vilhelmina om de bara ville slå sina kloka huvuden ihop och samarbeta. Ta bara det Göran sa under mötet på folkan härom kvällen gällande drogproblematiken i Vilhelmina….bara kloka ord, kan bara hålla med honom. Men tyvärr jäser det i Vilhelmina mellan några sossar och GJ, vad som ligger bakom vet jag inte men det gynnar INTE Vilhelmina.

      • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

        Exakt Keka. Alla som engagerar sig är beröm värda och den tid de lägger ned för att förbättra för oss är fantastisk. Det är som du säger synd att vi på kommunnivå inte kan samarbeta mer för det är väl här om något vi ska lägga partipiskorna åt sidan och jobba för vår del av Sverige ihop och låta riksdagspolitikerna pinka in sina hörn istället.

  4. Kristina Norman

    Bra att du beskriver hur du känner inför dylika påhopp( som det här ju är)
    Det behövs fler som uttrycker sin åsikt om Zs tillvägagångssätt doffentligt Vi är många som har fått smaka på den mannens giftiga tunga och som synes blir vi fler och fler…

  5. Åsa

    Jag håller med om att det är mycket tröttsamt att alltid söka problemen med allt i tillvaron och i synnerhet politiken. Man kan finna hur mycket som helst att bli deprimerad över.
    Du skriver:
    ”Jag vet inte men istället för att bli irriterad över att ärendet har hanterats annorlunda, att en förening fått stöd då det behövde det och inte vid det tillfället som man kan lämna in ansökan på, skulle man kunna bli glad (se punkt 1) för att det går att få stöd för denna typ av verksamhet som sker ideellt till glädje för både bybor, turister, bybors företag och bygdens överlevnad?”
    Och vidare, om det skulle vara möjligt att ”klara av” det?
    Här får åtminstone jag en direkt obehaglig känsla (som gör att jag inte riktigt ”klarar av” att glädjas fullt ut för SIBF) eftersom det handlar om kommunallagens regler om likabehandling. Och är det inte fråga om särbehandling i detta fall? Och var finns argumenten för att just denna förening ska särbehandlas? Ja, om nu inte alla andra föreningar också ska kunna få genom ett liknande avtal.
    Du skriver också:
    ”MEN jag förstår ju att det handlar dock inte om det sökta projektet i sig utan om att hitta flest fel hos varandra. Är det någon som orkar hålla räkningen längre om vem som har flest streck och vinner?”
    Jag tror (och då kanske jag följer din regel nr 1, utifrån mitt perspektiv – att den som uppmärksammar ett fel inte gör det för att ställa till jävelskap eller av ”hat” mot vissa partier utan för att den personen har information eller perspektiv/tolkningar som kan belysa frågan) att det handlar mer om en (upplevd eller reell) känsla av upprepat missgynnande av andras (i synnerhet vissas) projekt inom ramen för bygdemedelsansökningar.
    Konspirationsteoretikern med ett centrum-periferi-perspektiv skulle säga att detta är ett sätt att söndra (dalgångarnas sämja) och härska (utifrån tätorten som i denna kommun får mer än de enligt reglerna bör få i fördelningen av bygdemedlen). Ett svar från kommunalrådet som slätar ut allt i dalgångarna till otillbörligt gagnande kan iofs vara rätt, men endast utifrån att avfolknings- och avvecklingspolitiken har lett till att det bara finns ett fåtal aktörer i hela den berörda bygden, dit egentligen 80% av bygdemedlen ska gå.

    • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig och har inget emot att bygdemedelsbeslut granskas, att felaktiga fördelar pekas ut eller att reglerna förändras så de passar bättre. Det jag reagerade på i den insändare som skrevs var att jag uppfattade inget engagemang för att förändra bygdemedelsreglerna som tydligen inte riktigt fungerar fullt ut – tex. två ansökningstillfällen, ha kvotgrupper där det fördelar ansökningarna i 80/20 eller ngt annat. Det vore väl om något att värna om kommunens pengar att förhindra att liknande fel sker och förbättra förutsättningarna att ”rätt” projekt får medel.

      Nej istället ödslar de energi på att svartmåla, ja det görs fel, ingen är felfri och förmodligen kommer politiker aldrig att bli heliga kor i alla former för de är vanliga människor med fel och brister.

      Jag skulle bli glatt överraskad om vi alla kunde vara ett snäpp bättre än den opponent vi har för tillfället än att köra öga för öga, tand för tand – för då blir det varken bättre eller trevligare att leva och bo här. Vore bra att ha fler visselblåsare när saker sker på fel sätt så kanske det inte upplevs som försök att ”jävlas” så fort ngn säger emot. Jag upplever också när jag ifrågasätter saker att jag uppfattas som en motvallskärring istället för att uppfattas som en som har en annan åsikt som kan berika och förbättra något.

      Om SIBF fick resurser såhär – okej – hur ska vi göra så att andra föreningar och bra projekt kan få samma möjligheter för tydligen fanns behoven och medlen men inte reglerna för att få tag i medlen då de behövdes. Inte att peka finger åt de som gjort fel och dra illavarslande profetior om hur illa det kan gå om bevare mig väl alla fick lov att göra liknande – det är väl ett tecken på att bygdemedelsförfarande behöver ses över inte bara att det sker mygel för det finns överallt.

      Har också reflekterat över att en av orsakerna till att flest resurser hamnar i tätorten kan ha att göra med den koppling du nämnde mellan konspirationsteorier och centrumperiferimodellen och härska och söndra. För om ena dalgången får då morras det i den andra, båda nämnda och ingen glömd, och det blir arbetsro ifall ingen får.

      Min konspirationsteori när det gäller bygdemedel är att om det är dyra stora projekt med maskiner och mer manliga intressen så är det enklare att få bidrag än små och mer fokuserade på hantverk 🙂 Får väl skicka in en ny liten ansökan och se om det stämmer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.