Saxnäs kan få nytt jämställt och internationellt ortsnamn

Nu har jag hittat något jag inte trodde jag skulle få läsa men jag ska visst bo i en annan ort framöver, byta namn på Saxnäs – ja jösses vart kommer alla dessa projektidéer ifrån?

Hittat detta på denna sida: Ortnamnprojektet

 

Saxnäs kan få nytt jämställt och internationellt ortsnamn

Ett projekt med syfte att hitta mer jämställda versioner på de svenska ortnamnen i länet är i full fart. Styrgruppen har medlemmar från flertalet akademiska institutioner som har med frågan att göra och ska inhämta fakta och åsikter i de berörda orterna innan förslaget tas upp till beslut innan årsskiftet.

Tidigare har Språktidningen berättat om hur Göteborg har börjat med att arbeta för jämställda gatunamn (länk: http://spraktidningen.se/tags/ortnamn) och Västerbotten har blivit inspirerade av deras hårda arbete och startade projektet.

Detta gäller inte för de samiska ortnamnen i första omgången utan bara de svenska. Institutet för språk och folkminnen har tex visat projektmedlemmarna sina kartor över hur de samiska orternas namn hör till de olika dialekterna och beskriver att samiska namn återspeglar samernas traditionella näringar, jakt, fiske och renskötsel. Namnen är ofta terrängbeskrivande dessutom och därmed anses det som svårare att byta dessa just nu efter att ha fått informationen från institutet.  (länk: http://www.sprakradet.se/1717)

Länets viktiga näring turismen har blivit allt mer internationell och ett flertal röster har höjts under projektets gång om att även den synvinkeln bör tas med i de nya ortnamnen. I Vilhelmina kommun har orten Saxnäs, som har postort Marsfjäll, pekats ut som en ort som kommer att få nytt ortnamn. Dels delar orten namn med två andra Saxnäs i landet och just att det har två namn gör förvirringen stor hos dels posten, turister och myndigheter. Post kommer på villovägar och det kan vara svårt att veta hur man ska söka på google för att komma rätt, ska man söka på Marsfjäll eller Saxnäs?

Projektets styrgrupp har kommit fram med tre förslag som Saxnäsborna kommer att få vara med om att rösta på under våren:

 

Sandnäsby – mer korrekt översättning från det samiska ortnamnet och det mer jämställda där det framgår att det är en by med människor och inte bara ett näs.

 

Marsmountainvillage – Fokusera på fjäll vilket turisterna gillar mer än näs och den internationella stavningen underlättar administration och marknadsföring.

 

Crossness / Saxnes – anspelar på cross country skiing (och att saxa med skidor) som är viktigt för byn och en mer internetvänlig stavning på näs = nes.

 

Orten får då det nya ortnamnet både som postort och namn på vägskyltarna.

För mer information besök: Ortnamnprojektet

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.