Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Zara – klädkedjan som behandlar anställda som boskap

Jag som trodde att ett företag inte kunde vara värre än McDonalds i hur man behandlar sin personal, och så får man höra (Uppdrag Granskning) att det finns ett företag i klädbranschen som är värre. Zara är dess namn.

Att stjäla anställdas pengar i form av att övertid stryks, att kväsa arbetarna så att de inte ska våga säga sin mening, att människor jobbar övertid tills de får magsår (men ändå inte lön för det), att anställda som går på toa blir utsatta för förhör och att de som är med i reportaget i Uppdrag Granskning kommer att jagas av cheferna…allt detta trodde man var omöjligt i Sverige år 2012.

Det är det alltså inte. Inte bara är det fullt möjligt, det försiggår år efter år, på ett systematiskt sätt, trots försäkringar till Handels att man ska sluta med att stryka övertidstimmarna. Att låta personal jobba över gratis är dock Zara inte ensamma om, det ska sägas. Illa är det hursomhelst och stöld är ordet, stöld från de anställda.

Sen får jag i diverse olika sammanhang höra och läsa borgerliga anhängares klagan över att facket är för mäktigt. Dessa anhängare borde väl ändå bli lite generade nu och erkänna att man har fel, även om jag inte tror på några underverk. Facket behöver MER makt. Kapitalistiska privata företag med anställda kommer aldrig att sluta i sina försök att blåsa de sistnämnda på pengar på alla lagliga och olagliga sätt. Facket behövs nu mer än någonsin, borgerligas klagosång till trots (eller kanske just därför).

21:32 Uppdatering: läste just på Expressen ytterligare ett exempel på hur detta företag agerar, när man från ledningens sida kommer till en butik för att se till att en kvinna inte startar en fackklubb där, vilket var hennes avsikt.