Ovuxet!!!

Hahaha – jag som är en veritabel språkpolis och inte tål att man leker hursomhelst med vårt vackra modersmål – "gjorde våld på mig själv" denna morgon genom att skriva ovanstående rubrik.

Eller var det bara en liten knuff eftersom det ju är känt att vi häruppe sätter o framför allting? Okommit, oätit o s v.

Vi hade gäster igår och till dessert tillagade vi Parfait med cognac i skal – en fransk klassiker som kommit till oss genom tv-programmet Halv åtta hos mig.

Jag ogillar starkt likörer, sprit och färgad sådan men sträckte på mig och tänkte att nu ska jag agera vuxet och framförallt inta desserten på klassiskt manér.

 Men huuu vad det var vidrigt med denna konjak!!!

Parfaiten var underbar – den kan jag verkligen rekommendera!Snabb och enkel att tillreda för den moderna stressade nutidsmänniskan.

Vispa 3 äggulor med 3 msk socker till en pösig äggtoddy. Blanda med 1,5 dl vispad grädde, fördela i fyra plastglas med fot – och in i frysen!

Minst 45 minuter senare tas glassen ut och beströs med en blandning av 1 tsk kakao, 1 tsk nescafe, 1 tsk muscavadoråsocker. (Skaka glaset i sidled så födelar sig detta snyggt och jämnt!)

För er vuxna då: Ni har naturligtvis sparat snygga äggskalshalvor när ni knäckt äggen till gulorna och förvarat dem kallt i väntan på servering. Placera nu de snyggaste halvorna i varsitt portionsglas och häll försiktigt i 1 msk konjak i varje.

Bon appetit!

Jag får samla vuxenpoäng på annat vis… 🙂

 

 

2 kommentarer

 1. Nicke Grahn

  Vi ångermanlänningar tror oss vara obrukets okrönta:
  – Ja ha oföre te stan. ”Jag har inte varit till stan (än)”
  – Ja ha hängselstrôppe oi. ”Jag har inte hängselstroppen i”

  Den med ”oi” är min favorit!

  Bästa hälsningar
  Nicke Grahn

 2. Birgitta Johansson

  Tack för kommentaren!
  Oi – ja den var speciell!
  Kom just att tänka på uttrycket ”ofärdig” som absolut inte är motsatsen till färdig, klar utan betyder lytt, fysiskt handikappad.

  Det är underbart med ord, jag ledsnar aldrig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.