MED NORRBOTTNISK RÄTT (II)

avrundar jag kvällens bloggande….

Ny landskapsrätt för Lappland

 

Renskavsgryta med kryddiga hjortron

2 pkt fryst renskav (à 240 g)

2 gula lökar

2 äpplen (fast sort)

200 g shiitakesvamp

4 tsk finhackad ingefära

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk torkad mynta

2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)

smör

salt, peppar

koriander till garnering

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och hacka äpplena. Skär svampen i mindre bitar.

2. fräs löken mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt renskav och svamp, stek 3-4 minuter tills allt fått fin färg.

3. Tillsätt äpple, ingefära, pressad vitlök, mynta och kokosmjölk. Rör om och låt koka någon minut. Krydda med salt och peppar.

4. Lägg upp en hög med renskav i varma halvdjupa tallrikar. Häll på såsen och garnera med koriander. Servera med kryddiga hjortron och gärna pressad mandelpotatis.

Tips! Kryddiga hjortron

Dela, kärna ur och finhacka en 1/2 chilifrukt ( t ex spansk peppar). Koka upp 1 paket frysta hjortron (ca 250 g) med 1 msk vatten och 1 msk socker. Tillsätt chili, 2 tsk finriven ingefära, 3-4 kryddnejlikor och 3-4 stjärnanis. Låt koka ca 3 minuter. Ställ kallt.

(Källa: Norrbottens-Kuriren 2010-03-04)

 

Kombinera gärna med Driva på frusen älv (se föregående inlägg)…

SMAKLIG MÅLTID!!!

 

4 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Åh vad gott!! Renskav kan man ju köpa ”färdigt” och bara steka på, men det finns ju inget godare än RIKTIG skav som man får äta när man är hemma hos mormor i Gällivare.. mm.. nu blev jag hungrig.. Igen!! haha.. Inget ovanligt i och för sig 😀 Mera matinlägg!!

  2. Birgitta Johansson

    Tack för kommentaren Helena!Hihi – där prickade jag rätt! Jodå lita på att jag kommer att ”duka upp”. Mat speciellt ”icke vardags” tilltalar mig mycket.
    Förstår att mormors skav är allra godast – nä det
    närmaste jag kommer skav är nog frysdisken på Kvantum. Egentligen skulle du ha receptet på Norrlandstacos, barnen skulle älska det – har du det receptet?

  3. johanna

    Mums va gott! Inser att jag kan få inspiration hos dej för middagarna =) Låter spännande med cocosmjölk, måste provas. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.