MED NORRBOTTNISK RÄTT (II)
avrundar jag kvällens bloggande….
Ny landskapsrätt för Lappland
Renskavsgryta med kryddiga hjortron
2 pkt fryst renskav (à 240 g)
2 gula lökar
2 äpplen (fast sort)
200 g shiitakesvamp
4 tsk finhackad ingefära
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad mynta
2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
smör
salt, peppar
koriander till garnering
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och hacka äpplena. Skär svampen i mindre bitar.
2. fräs löken mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt renskav och svamp, stek 3-4 minuter tills allt fått fin färg.
3. Tillsätt äpple, ingefära, pressad vitlök, mynta och kokosmjölk. Rör om och låt koka någon minut. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg upp en hög med renskav i varma halvdjupa tallrikar. Häll på såsen och garnera med koriander. Servera med kryddiga hjortron och gärna pressad mandelpotatis.
Tips! Kryddiga hjortron
Dela, kärna ur och finhacka en 1/2 chilifrukt ( t ex spansk peppar). Koka upp 1 paket frysta hjortron (ca 250 g) med 1 msk vatten och 1 msk socker. Tillsätt chili, 2 tsk finriven ingefära, 3-4 kryddnejlikor och 3-4 stjärnanis. Låt koka ca 3 minuter. Ställ kallt.
(Källa: Norrbottens-Kuriren 2010-03-04)
Kombinera gärna med Driva på frusen älv (se föregående inlägg)…
SMAKLIG MÅLTID!!!
Senaste kommentarerna