Ekergårds mat & biologi

Inlägget då jag är politiskt inkorrekt (enligt italienare)

När jag var nitton år läste jag Peter Englunds Brev från nollpunkten (1996). Det jag här vill ta upp från boken är hur Englund använder orden ”politiskt korrekt”, han använder frasen när han skriver om anti-vetenskap. När han skriver om atombomben tar han upp att nationalsocialisterna ansåg relativitetsteorin vara en ”judisk vetenskap”. Detta jämförde Peter Englund med hur Sovjet avfärdade George Medels ärftlighetslära som ”borgerlig”. I båda fallen var vetenskapen inte ”politiskt korrekt”, vetenskapliga resultat avfärdas för att de inte passar in i ideologin.

Händer liknande saker idag? Visst, USA har en regering som inte tycker forskning om klimatförändringen är politiskt korrekt. Men jag har ett exempel på närmare håll. Den italienska femstjärnerörelsen tycker tydligen inte att vetenskapen kring vaccin är ”politiskt korrekt”. De har just avskedat alla experter från en hälsopanel.

Ovan, videon där jag först stötte på nyheten. Behöver jag nämna att den moderna anti-vaccin-rörelsen startades av en före detta läkare som påstod sig kunna koppla MPR-vaccinet till autism?

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.