Ekergårds mat & biologi

När dieter blir freakshows

Något jag själv har tänkt och som också togs upp i en kort online-kurs från universitetet i Ulrich, är följande. Framtidens mat handlar om två saker. Dels att föda en växande befolkning. Redan nu är 2 miljarder människor undernärda och 800 miljoner svälter. Dels att hindra oss andra från att äta ihjäl oss. Redan nu är 2 miljarder människor överviktiga. I vårt fall, för oss i den rika världen, handlar mat om att hitta den perfekta dieten som ska ge oss evig ungdom, skönhet och maximal livskvalitet och prestationsförmåga. I alla fall kan jag tillspetsat påstå att det är vad olika gurus och influensers säljer i sociala medier.

Också tillspetsat, ibland är influenserna rena freakshowen. Först hade vi australiensiskan Freelee the banan girl som påstod att hon åt upp till 51 st bananer på en dag. Hon äter tydligen inte längre på samma sätt, men är fortfarande vegan. (Det freaking är givetvis inte att hon är vegan utan hennes påstådda banankonsumtion.)

1563632393234

På andra sidan har vi en kille från Litauen som tydligen tog sitt namn från ett segelfartyg, Sv3rige. Hans freakshow videos handlar om att besöka sammankomster för veganer där han öppet äter rått kött. För freak show dieten han följer består enbart av rått kött, råa ägg och opastöriserat smör. Och båda han och Freelee säljer/sålde sina freakshow dieter som den dieten som ger maximal livskvalitet.

En liten brasklapp, jag har inte själv följt någon av de två influenserna. Freelee såga jag i dokumentären Clean Eating – The Dirty Truth (BBC2, 2017). Och Sv3rige har jag bara läst om. Kanske missar jag saker om de två som skulle nyansera bilden. Åt andra sidan handlar inlägget inte specifikt om dessa två personer, utan om samhällets sökande efter den perfekta dieten och risken att det bara blir en freakshow av det hela.

Båda exemplerna är tagna från Youtube och övriga sociala medier. Social medier är visserligen kända för att lyfta fram det freakiga, det polariserande. Därför kan jag också ta ett exempel som inte kommer därifrån. Den amerikansk företagsledare, GT Dave, som tjänar sina pengar på kombucha, ska enligt en intervju startar dagen på följande sätt: ”After his morning kombucha and meditation, GT Dave (Yes, this is his full name) makes a smoothie. He starts with a blended cold-pressed juice (he likes the spicy greens) from his Juicero—a $700 juicer popular among the Silicon Valley set—before he piles in coco kefir (young, raw coconut water rich in probiotics), chia seeds, spirulina, raw bee pollen, a frozen banana, blueberries or raspberries if he has some, Plant Fusion pea protein powder, and, depending on the season, whatever fruit he can find at the market.

Kombucha, kokoskefir, chia frön, spirulina, bipollen, amerikanska blåbär… Det är som om han försöker trycka i sig så mycket ”superfood” som möjligt. Naturligtvis för att han hoppas dieten ska ge honom maximal livskvalitet, men för oss andra kan det se ut att vara lite freakigt. Just det, i intervjun påstår också GT Dave att han dricker freakigt mycket kombucha per dag. Det måste rimligtvis blir en del koffein, socker och alkohol. Och freakshow-dieter kommer inte att hjälpa varken de överviktiga eller de svältande människorna på vår jord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.