Ekergårds fisk och grönt

Fjällhöga nord, mest innovativ i EU : τ>π

Min plan var att posta ett väldigt allmänt inlägg om växtsjukdomar, fast jag väntar med det till nästa vecka. Istället, det tjatas ju ofta om sverigebilden. Jag tänker att vi svenskar desperat letar efter halmstrån för att förbättra vår självbild. Något som är mer än ett halmstrå är denna artikel: European Innovation Scoreboard 2020: EU’s innovation is increasing. EU är för andra året i rad mer innovativt än USA och samma undersökning säger att Sverige är det mest innovativa landet i EU. Däremot är vi inte lika innovativa som Sydkorea, de är tydligen bland de bäst i klassen.

Ja Sydkorea, Sydkorea, det är väl många som är imponerade av det landet. Om ni vill ha ett riktigt halmstrå kan jag skriva ihop något om att vi var förre dem i ett specifikt fall. En gång i tiden läste jag en omständlig formulering om K-pop, att K-pop var det första asiatiska populärkulturella fenomenet som fick västerlänningar att vilja lära sig ett asiatiskt språk. De som tidigare läste kinesiska och ännu tidigare japanska var i första hand intresserade av pengar, av affärer, fan av K-pop ville förstå texterna. Det enda jag vet om K-pop är att gruppen 2NE1 fick en “nerd following” eftersom de hade “imperial stormtroopers” i en video. Som innovativ svensk – med visserligen dålig insyn i dagens nördkultur – föreslår jag att en låt ska innehålla talet 6.28318… för att locka till sig nördar (ni som klickade på detta på grund av underrubriken, hoppas ni inte blev besvikna). Nåja, det sättet vi var före Sydkorea är att Göteborgs-bandet Broder Daniel redan 1995 släppte låten Luke Skywalker. Så de borde också ha haft en internationell ”nerd following”. (Förresten det enda ord jag kan på koreanska är svärordet: “shibal”, för svärord är det första man lär sig på främmande språk.)

Men för att lämna underhållning och gå tillbaka till innovation. Kan vi få hybris? En aktuell och biologirelaterad fråga är följade. Det har sagts att utvecklandet av ett coronavaccin är dagens “rymdkapplöpning”. Kommer USA eller Kina att vara först med ett vaccin? Om EU är mer innovativt än USA och vi är mest innovativa i EU, kan vi inbilla oss att Svenska vaccinfabriken blir det första företaget som tar fram ett coronavaccin? Ja, det är lite kul att det fortfarande finns ett företag som heter Svenska vaccinfabriken. Folkhemsnostalgi? De har inte funderat på att bytt till något modernare, jag vet inte, kanske: Prophylactic specialist of Scandinavia(tm)?

Ps. Om den andra meningen i detta inlägg. Ytterligare ett skämt är att det vi verkligen borde skämmas över är våra telefonförsäljare. Eller så kan jag vara allvarlig. Om vi ska fortsätta att vara innovativa är det en fördel om, tex. våra universitet locka till oss forskare och studenter. Rätt eller ej, där är jag orolig över ”sverigebilden”.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.