Ekergårds mat & biologi

Om supermänniskor : kan innehålla spår av dystopi

Dags för en lektion, som för många nog låter skrämmande. Hur många har hört talas om att mänskliga embryon teoretiskt kan korsas med varandra? Börja med embryon. Pilla loss en cell från varje embryo och gentesta cellen för att välja ut embryon med önskade genetiska egenskaper. Så långt inget konstigt, denna metod (PGT, pre-implant genetic testing) har använts i decennier för blivande föräldrar med genetiska sjukdomar i släkten. På detta sätt kan de sålla bort embryon med genetiska sjukdomar. Och för er som har filmen Gattaca (1997) i färskt minne, används i princip samma teknik där. I filmen har de bara tagit det något steg längre, väljer ut embryon efter egenskaper inte bara välja bort genetiska sjukdomar. Men för att inte bara ta ett steg till, utan ta minst ett trestegshopp för en dopad elitidrottare längre, ta ytterligare en cell från dessa embryon. Denna cell görs först om till en stamcell, sedan till en könscell, antingen ägg eller sperma. Ni börjar se vart det lutar åt? Med denna teoretiska metod kan embryon bli föräldrar. Använd ägg och sperma framtagna med denna metod och kombinera dem för nästa generation. Selektera dessa embryo och gör om processen. Istället för att låta människor växa upp och gå igenom barndom och spendera mer eller mindre lång tid av sitt vuxenliv för att hitta en partner att skaffa barn med, lovar denna metod att ta fram generation, efter generation på bara några år. Och för varje generation får embryona mer och mer av de egenskaper som selekteras för.

Nu tänker kanske du att ingen kommer att göra detta. Det kanske stämmer. Det är möjligt att internationella lagstiftning kommer att förbjuda det och en internationell myndighet kommer att övervaka laboratorium över hela världen, precis som IAEA övervakar kärnenergi-anläggningar. Men för mig känns inte det som den mest troliga framtiden. Har ni sett rubrikerna om att Kina vill använda bioteknik för att ta fram “supersoldater”? Om sant kan detta mycket väl vara en teknik de tittar på. Och historien lär oss att nya militära teknologier leder till kapprustning. Om en supermakt gör det, vill andra göra samma sak.

Åt andra sidan, just när det gäller supersoldater, undrar jag lite över vilken roll de egentligen kan spela? Vi har maskiner. Låt oss säga de tar fram en soldat som är dubbelt så stark som alla andra människor. Vi har fortfarande maskiner som kan lyfta tyngre. Om soldaten kan hoppa dubbelt så högt. Vi har maskiner som inte bara kan hoppa, utan som kan flyga. Om en supersoldat läker skador snabbare än normalt. Ok, de kommer fortfarande att ligga j-v illa till om en 155 mm granat exploderar i närheten av de. Det är bara så mycket man kan göra med kött, blod och ben. För att inte tala om att mänskligheten redan har haft tillgång till det ultimata vapnet sedan 1945.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.