Ekergårds mat & biologi

Fröbollar, Chilensk vinpalm

Jag tycker det är kul att gör och skriva om ovanliga idéer. Om du gör något originellt finns alltid en lite, liten chans att ens egen metod fungerar bättre än tidigare metoder. Eller jag ska inte överdriva. Jag gillar ovanliga idéer för att det är kul. Det är därför jag fick med frön till Jubaea chilensis, aka Chilenian wine palm, när jag beställde frön från Tyskland, varpå jag bestämde mig för att göra några fröbollar med de fröna. Men först, det roliga med den palmen är att den ska klara -16 C, vilket i och för sig knappast är tillräckligt för att överleva vintrar i Västerbotten, utomhus. Dessutom en snabb online sökning säger mig att köldrekordet i Skåne är -25 C, så palmer på friland behöver inte vara en bra idé ens i vårt sydliga landskap*. Jag ska ha palmerna som krukväxter, naturligtvis förutsatt att jag får fröna att gro.

Samtidigt köldtåligheten är inte det enda med palmerna. Jag gillar också att dess frö är ätliga. Igen just palmer har vissa problem, men i vanliga fall kan fleråriga växter som år efter år leverar skördar av kaloririka frön ha sin plats i matförsörjningen. Sedan måste vi kommentera namnet: Chilean wine palm. Man kan göra vin på den söta saven i palmen. Det är egentligen inte oväntat. Sav är sött, alla sockerkällor kan jäsas till alkoholdrycker. Alla träd – utom de giftiga – kan vara vinträd, eller?

Sedan ska jag inte gå händelserna i förväg. Som sagt var, jag har inte ens fått frö att gro ännu. De flesta fröna planterade jag som vanligt. De fick först ligga i vatten, som jag försökte hålla ljummet, i 48 timmar innan jag planterade i blomjord eller i kokosfibrer. Men tre frön lade jag i en burk tillsammans med en blöt pappersservett och ställde undan ovanför kylskåpet. Och med tre frön gjorde jag, som tidigare nämnt, fröbollar av innan jag planterade. Fröbollar, seedbombs, är antagligen mest känt som en metod för gerillaodling. För att plantera växter på svåråtkomliga ställer kan du tillverka kullor av fröer, lera och kompost. Sedan är det bara att slänga ut dessa fröbollar där du vill odla. Samtidigt vad jag har förstått görs fröbollar ibland bara för att de ger fröna en bra miljö. Så jag gjorde några fröbollar med palmfrön, det finns en liten, liten chans att det är den ultimata metoden för att får palmfrön att gro. Det sagt, fröbollar med palmfrön blir nog inte nästa trend som sveper över riket, men jag har provat något nytt.

Bild: tre fröbollar som i värsta fall ser lite äckliga ut.

* Nja, om du vill vara petnoga får vi ta hänsyn till mikroklimat, det kan finnas ställen i landet där det går att odla palmer, men det är utanför detta inlägg.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.