Ekergårds fisk och grönt

Inspiration till life science : exempel 11-20

Del två av min lista över idéer till användning av modern biologi. Brasklappar är som förut: 1. Jag säger inte att detta är den bästa idéerna för att utnyttja tekniken. 2 Jag uppmanar ingen till att göra följde. Det finns t.ex. lagstiftning att ta hänsyn till.

11. Redan år 2004 skapade konstnärer ”Victimless Leather”. En jacka gjord av läder från celler som odlats in vitro. Odlad vävnad. På liknande sätt försöker forskare också odla noshörningshorn, odla i näringslösning. Det skulle kunna vara ett sätt att bekämpa tjuvjakt på noshörningar. En norrländsk touch på konceptet är att utgå från ren-celler. Odla fram renhudar och kanske till och med renhorn. (Risken är i och för sig att renar är tillräckligt associerad med den samiska kulturen, för att det skulle uppfattas som appropriation, att odla celler från renar. Men jag vet inget om sådant.)

12. Tillverka sojabönor som innehåller omega-3-fettsyran dokosahexaensyra. Detta för att spara havens fiskbestånd. Nej, vänta “big-agrotech” gör redan samma sak, fortfarande en trevlig ide?

13. Tillverka en ros som lyser i mörker.

14. Ta reda på vilka gener som behövs för biosyntes av vanillin. För in generna i mjölksyrabakterier. Om du var barn på 1980-talet kan du minns hur exotisk vaniljstänger var, när du sedan känner doften från din hemmagjorda sojayoghurt gjord på just dessa bakterier.

15. Tillverka en ros som lyser i mörker, som är blå, som luktar vanilj. Utmana doftljusmarknaden med biologi.

16 Gör en “blast” på samtliga svenska växter som fått sin arvsmassa kartlagd för att se om det finns någon inhemsk växt som genetiskt är likt kolanötter. Använd denna – förhoppningsvis inte giftiga – växt som smaksättning till hemmagjord cola.

17. Använd självlysande rosor som nattlampa när du koloniserar en ö i världshaven.

18. Leta reda på vad Rachel Carson samt Hans Palmstierna skrev om genteknik.

19 Genmodifiera bakterier till att tillverka imitationer av lyxparfymer (gärna lyxparfymer med utrotningshotade arter) – parfymer med myrra, agarträ, ambra …

20 Det klassiska sättet att styra modifierade bakterier att producera ämnen är att koppla generna till ett DNA-bindande protein som reagerar på närvaro av laktos (lacr). Men varför inte vara mer kreativ? När det gäller parfymer, väldofter, är det dags att leta reda på andra kontrollmetoder. Du kan få en bakteriekultur som doftar olika under olika förutsättningar. T.ex. doftar olika under olika tider på dagen. En biologisk klocka som låter dig känna att tiden går genom att byta lukt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.