Ekergårds fisk och grönt

Orcher-skräck : Några ord om ryssar

Ok, Lennart Holmlund skrev på denna blogg rakt av: “klart att ryssarna är inte [sic] som andra människor”. Vi vet alla varför han skriver så, vi vet också alla varför det inte är detbästa ordvalet. Jag har aldrig varit i Ryssland, de ryssar jag har träffat har valt att permanent, eller temporärt bo här. De flesta av dem har varit kvinnor, vilket i sig gör sannolikheten i det närmaste noll att de just nu personligen begår krigsbrott i Ukraina. De som bor här nu, har jag ingen anledning att oroa mig för. De som är tillbaka har ingen anledning att fundera över mig, men jag tänker ändå undra lite över de. Risken finns att ett antal av de de stödja den kriminella regimen i Moskva. För att vara personlig. Kvinnan från S:t Petersburg som gick på samma folkhögskola som jag och som skrattade till under ett gästföredrag av Anita Salomonsson, jag hoppas att hon inte är ett fan av sadism och imperialism. Jag kan bara inte utesluta det. Förresten att hon skrattade till under föredraget berodde på att Anita nämnde “rysskräcken” i miljön hon skriver om och hon från St Petersburg hade redan lärt sig svenska. Naturligtvis kunde Anita Salomonsson inte veta att en rysk kvinna satt i publiken.

Egentligen tänker jag inte använda ordet ”orcher” heller. Men ibland känns det som det har sin poäng. Om du är en vanlig hederlig människa med rysk bakgrund, är du en ryss och ska inte blandas ihop med personer som t.ex. gillar att skriva “Z” lite över allt utan att vara tvingade. De sistnämnda skulle inte bry sig om vi kallar de ”orcher”. Man stödjer inte invasionskrig för att man vill bli älskad, ”klart att orcher inte är som andra människor, de bryr sig inte om att vi länge har varit rädda för de”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.