Kommunfullmäktige 15/12

Måndagens fullmäktige
En kort sammanfattning med det viktigaste händelseförloppet.
Vi börjar med  punkt 3 – remiss angående ansökan med miljökonsekvensbeskrivning om tillstånd till vindkraft vid Pauträsk, Storuman och Vilhelmina kommun.
Tommy Streling(PA) kom med en bra ställning mot ärendet. Att man skulle i förenklad form ta till försiktighetsprincipen att göra återremiss till beslutet vilket jag ställde mig bakom.
Detta var i respekt av både de boende i det tänkta området samt att de jag själv har fått erfara med jobbet jag hade på Ramsele vindkraftpark att detta kräver en otrolig stort område för att dessa skall få plats, 9 mil väg skulle brytas och förstöra den fina natur som finns.
Det finns en fördel att byggnad av vindkraftparker genererar mycket jobbtillfällen vilket Vilhelmina och de berörande kommuner behöver vilket jag även nämnde.
Men detta väger inte upp de negativa nackdelarna.
Punkt 13 Allmänpolitisk Debatt på måndagens ärendelista är väl punkten då det hettade till rejält.
Åke Nilsson inledde med anförande om framtiden i Vilhelmina utmaningar, ekonomi, mm
I mitten av anförandet kom då det jag förstod att han skulle ta upp, att jag hade fått komma in i fullmäktige vilket var bara ve och fasa.
Orden och argumenten tog slut och drog upp både att vi skulle minsann skicka hem invandrare och misstolkar även Björn Söders uttalande.
Förklaringen från Björn själv hittar ni i länken.
https://www.youtube.com/watch?v=5hmRz4BAPuo
Jag tycker att jag som kommunpolitiker inte skall behöva förklara mig om just en rikspolitiker säger till en tidning när jag inte själv visste hur hans egna citat löd.
Här finns en intressant artikel från en same som inte tycker samer är svenskar.
Men jag tycker det är viktigt att påpeka att det är upp till var och en att identifiera sin nationalitet.
Frågeställningen från mej till majoriteten (S) (V) (BB)
löd- Hur ser det ut med bostäder har vi nog med bostäder för att kunna ge dom bostad?
Med 40 till 50 personer kommer tas emot årligen enligt migrationsavtalet som majoriteten har antagit.
Kan vi ge dom ett värdigt mottagande då de kommer till oss? Kan vi ge de resurserna vården, skolan kräver med de specialkompetenser som krävs i och med det ökade trycket?
Senaste prognosen från Migrationsverket sade oss till att 95 000 till 105 000 står på tröskeln på väg in till landet.
Jag lyfte även frågan när och hur skall vi politiker sätta oss ner för att diskutera och ta tag i drog problemen bland ungdomar som vi har här i Vilhelmina där fick jag inte alls någon respons.
Bloggaren Magnus Johansson (S) tog upp lite budget från (SD) och gör ett snabbt svar tillbaka.
Jag ställde mig som kandidat på SD kommunlistan bara någon månad före valet.
Hur skall jag som ensam ordning-ställa en budget utan tidigare politiska erfarenheter ?,
Jag kommer framöver att utbildas att för det skall vara möjligt i framtiden.

För övrigt vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

MVH// Eric Axelsson (SD)

 

25 kommentarer

 1. Magnus Johansson

  Hej Eric?

  Jag är liksom du tämligen ny i detta politiska gebit. Några månaders längre erfarenhet än dig , men de anser jag vara försumbara.

  Du är ju inte ensam i ditt parti? Du hade kunnat ta hjälp precis som alla andra. Du verkar iaf. göra det i ditt bloggande.

  Mvh/Magnus

  • Eric Axelsson (SD) (inläggsförfattare)

   Hej Magnus tack för din kommentar !

   Visst att man kan ta hjälp av andra i partiet men det är ju det jag skriver att jag kommer framöver utbildas om just hur man gör sådant som till exempel budgetremiss men jag står ensam här i Vilhelmina .
   Att ta fram en budget remiss på 3 månader skulle jag vilja se en ensamstående som inte är i allians med något annat parti klara uppgiften.
   När jag inte heller sitter i någon nämnd eller styrelse blir det hela ännu svårare att sjösätta en full budget-remiss utan tidigare politiska erfarenheter samt är nykläckt kommunpolitiker.

   I bloggandet är det jag som skriver.
   Men jag har vänner som kan vara korrekturläsare och hjälpa mig på grund utav att jag har skrivsvårigheter vilket jag kämpar med varje dag.

 2. Maria

  Du skötte dig utmärkt. Tyvärr är SD-politiker utsatta av media och andra politiker. God Jul och Gott nytt år till dig med!

 3. Kenneth Hellberg

  Sant Eric att du inte har ansvar för vad någon annan säger, men du som SDs representant har ett ansvar om vad du står bakom. Du säger själv ett flertal gånger att du står bakom ditt parti och deras politik om då en i toppen (andre vice talman) ur ert parti uttrycker sig rasistiskt, homofobiskt mm….har du då inget ansvar för det? Ditt ansvar är att starkt ta avstånd eller tyst hålla med….så enkelt är det. Man kan inte skylla på att man bara är kommunpolitiker och därmed tappat kontakten med moderpartiets galenskaper, håller man inte med moderparti så byter man parti. Om jag får en hjärnskada och går med i SVP och bildar en kommunlista i Vilhelmina, jag får mandat och hamnar i KF, har jag då inget ansvar för vad mitt parti gör i riksdagen?
  Sen ska du ha kredit för att du kan hålla isär jag som person och den verksamhet jag jobbar med, precis som att jag håller isär dig Eric som är en trevlig människa och absolut inte rasist med det rasistiska och fascistiska parti du företräder.

 4. Lars Forsgren

  Kenneth Hellberg menar du på fullaste allvar att man ska tvingas kunna allt alla företrädare har sagt, och kunna kommentera det utan förberedelser eller ens läst citaten. Sedan självklart måste man stå upp för den politik ens parti står för, och är något ur partilinjen så ska man säga det också.
  Angående Björn Söders uttalande så är det han säger, än lite otydligt, helt i enlighet med partiets politik. För att sammanfatta kort vart partiet står i frågan. Vi erkänner utöver den svenska nationen även de 5 minoriets nationerna enligt internationella avtal och nuvarande svensk lagstiftning.
  Vi har inga assimileringskrav och det är inga problem med att identifiera sig till dessa nationaliteter.
  Sedan det Söder pratar om som misstolkades kapitalt var angående människor vilka som identifierar sig till dessa. Om vi tar exemplet samer så finns det samer som identifierar sig som samer och inte svenskar, sedan finns det individer med samisk bakgrund som identifierar sig som svenskar. Utöver det, så finns en gråzon där många identifierar där man har en samisk och en svensk identitet. Vart man identifierar sig är helt upp till individen själv.

 5. Kenneth Hellberg

  Nej Lars, var har jag påstått det? Och gällande Söder så förnekar han SDs historia så hans förklaringar ger jag inte ett vitten för 🙂 Allt han säger verkar misstolkas 😀

  • Lars Forsgren

   Var du har påstått det? Eric säger att han inte kan svara just då pga att han inte hört citatet. Sedan lägger du ett inlägg om ansvar för sina partipolitikers uttalanden, och försöker skuldbelägga Eric för det. Sedan i samma inlägg går det ju inte att tolka annat än att Eric är bakom Björn Söder. Om du inte syftade på det Eric skrev i inlägget vad syftade du på då? Sedan att de verkar vilja förneka allt alla SD:are säger och aktivt vilja misstolka trots förklaringar är inte så mycket att göra åt. Glöm inte foliehatten bara.

   • Kenneth Hellberg

    Lars, jag skriver att han inte har ansvar för vad någon annan skriver, det jag syftar på är alla uttalanden som Söder gjort under sin tid inom SD, det har alla som företräder partiet ett ansvar att antingen ta avstånd till eller att hålla med. Den isolerade händelsen om Söders senaste klavertramp kan såklart inte Eric ha en åsikt om eftersom han enligt sig själv inte läst det Söder sa i intervjun. SD har som försvar att förneka allt de gör eller säger, det finns hur mycket som helst ifall man vill ta del av det. Ta bara järnrörsmaffian, där publicerade de en klippt film som gav Soran all skuld och där även Erik Almqvist står i TV och förnekar allt. Söder är ju också en förnekare, han förnekar ju t . o m SDs smutsiga historia i Norsk TV…..ingen behöver en foliehatt för att se sanningen….men kanske ni SD-väljare borde ta av era skygglappar och se vad SD verkligen står för!

 6. Mia

  Söder uttalande om ett antal subgrupper, tolkar jag som att om intressekonflikter föreligger mellan olika grupper man tillhör, kan det vara otydligt vilka intressen befolkningen prioriterar. Jag ger honom rätt i vissa fall, då det är uppenbart att somliga jihaddister i Sverige åker iväg för att strida ”heligt krig” i andra delar av världen idag. Då, tycker jag, att man visat på intressekonflikt mellan religion och vardagligt handlande. Liknande intressemotsättning, kan också finnas mellan starkt kristna, som är motståndare till abort, som ska arbeta som barnmorskor och där tvingas att ta bort foster eller rättrogna vegetarianer, som upplever tvång att närvara vid julbord. Men vad Söder avsåg, är det bara han som kan svara på!

  • Kenneth Hellberg

   Maria, detta må vara det sämsta försvar jag någonsin läst…..jihadister, motståndare till abort som ska arbeta som barnmorskor eller rättrogna vegetarianer som upplever tvång att närvara vid julbord….?????? Skämtar du????? 😀 Snacka om att ta på sig foliehatten och fabulera fram en massa dynga som inte har något med Söders uttalande att göra 🙂 Söder är en rasistisk homofob och det kan ni inte göra något åt….antingen försvarar man honom (ger honom rätt) eller så tar man avstånd….ni väljer själv….antingen är man inte rasist (tar avstånd) eller så är man det (försvara och håller med). Enkelt va? Man kan inte vara så korkad att man inte förstår vad Söder menar.

   • Mia

    Kenneth, din analys av en demokratisk vald talman får stå för dig och för att få korrekt information, måste du ta kontakt med BS själv!

    • Kenneth Hellberg

     Maria, jo Björn Söder är ju känd för att tala sanning och att ge en trovärdig bild av verkligheten 🙂

    • Kenneth Hellberg

     Maria, bara för att man är demokratisk vald betyder det inte att man är okej….Hitler valdes också demokratiskt…som exempel 🙂
     Märk nu att jag inte jämför Söder med Hitler, tog han bara som exempel så gå inte i taket nu Maria.

 7. Andreas Wahl

  Hej Erik, Kenneth drämmer till med det bästa han har, Hitler!
  Det finns ett vedertaget grepp när argumenten tryter-
  likt dessa och det kallas Godwins lag, googla detta Kenneth och alla andra!
  Erik, du ska veta att du inte lokalt behöver stå till svars för allt moderpartiet utspelar.
  Flera av de kommentatörer du här valt att publicera vägrar själv publicera
  väl vald argumentation mot deras sak i egna bloggar, hycklare kallas det…
  Mvh Andreas

  • Eric Axelsson (SD) (inläggsförfattare)

   Hej ! Andreas tack för din kommentar !
   Jag och Kenneth har haft många debatter både här över VK-bloggen samt över sociala-media sidan Facebook.
   Den enda argumentationen som kommer från Kenneths glödande tangent bord är just argumentrytande raderna som du just beskrev sedan allt möjligt annat, listorna skulle bli långa men han kan tyvärr som många andra meningsmotståndare inte debattera sakfrågan på ett vuxet och sakligt sätt vilket jag tycker är synd.
   Sedan om det är nu som du säger gällande de andra bloggarna inte har publicerat dina kommentarer tycker jag är väldigt synd!

   God fortsättning ! Å gott nytt år !
   Mvh Eric

   • J.M

    Är inte direkt ovanligt att argumenten tryter för den ”goda” sidan som dom gärna vill bli kallade. Slutar allt som oftast i floskler och smutskastning.

    Att flertalet politiskabloggar här på vk inte tar med alla kommentarer är inget nytt, kritik väljs ofta bort, inte alla men ett flertal. Vk själva är också väldigt duktiga på hålla bort kritik från kommentarsfälten.

    Kör hårt Eric! Gott Nytt År!

  • Kenneth Hellberg

   Andreas, nu tror jag du läser det jag skriver som fan läser bibeln 😀 jag skriver att jag INTE jämför Söder med Hitler och jag skriver att Eric INTE är ansvarig för vad Söder skriver men han har ett ansvar för vad han står bakom….förstår du skillnaden?

   Eric, allt beror ju på vad man ser som sakfrågan, du vill diskutera SDs politik och jag vill diskutera SDs rasistiska agenda. Att sen du inte kan argumentera och svara på de frågor jag och många med mig ställer kan ju inte jag rå för. 😀

   • Eric Axelsson (SD) (inläggsförfattare)

    Hej kenneth och tack för din kommentar å god fortsättning!

    Kenneth det är just de som är problemet löser vi något av de utmaningar som Sveriges samhälle står inför?
    Att du vill prata rasism å de det är argument trytande samt ovilligt vilj veta våra konkreta lösningar
    som vi ser på saker och ting genom vår politik.
    Jag vet mycket väl att du aldrig kommer ta mej i hand när jag står i SD jacka men så länge meningsmotståndare bara skriker om rasism och inte ge någon konkreta politiska lösningar som kan ses som en bättre lösning för väljarna kommer vi att växa oss starkare och starkare.

    • Eric Axelsson (SD) (inläggsförfattare)

     För just de med rasism är det bara vidrigt och de har inget i vårt parti att göra heller !

    • Kenneth Hellberg

     Jag kommer med glädje både ta dig i hand och ge dig en kram om du står i din SD-jacka för jag vet att du inte står för de dolda rasistiska åsikter som SD mörkar. Problemet är att SDs lösningar på alla problem Sverige står inför hänvisas till invandring och det ställer jag inte upp på. Lite lustigt är hur du fortfarande inte förstår kopplingen mellan SD och rasism och nazism 🙂 Men läs på lite historia så kommer även du inse vad vi alla andra pratar om. God fortsättning önskar jag dig Eric eftersom jag vet att du är en bra människa 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarer