FiLM

RECENSION: Polytechnique (Villeneuve, 2009)


FILMFOTO. POLYTECHNIQUE (2009)

"Polytechnique" är en dramatisering av skolmassakern som utspelar sig i Montreal under år 1989 där fjorton kvinnor fick sätta sina liv till och sköts till döds. Man får följa såväl mannen som höll i geväret som offren.

Filmen skildrar på ett mycket välgjort sett hur timmarna innan och kring var för personerna som stod i centrum för denna händelse. Man har valt att göra filmen i svart/vit, som enligt mig är ett mycket bra val då man höjder stämningen ett snäpp och fotot blir flera gånger vackrare. Det är inte heller så mycket dialog utan man låter istället bilderna tala.

Något jag tycker man skulle kunna gett mer utrymme åt är personerna som står i centrum, främst mördaren, då man inte hinner bilda sig någon uppfattning om hur de var som personer, varför mördaren blev som han blev och valde att ta dessa kvinnors liv. Huvudpersonen, som spelar Marc Lepine, vid namn Maxim Gaudette gör en mycket bra rolltolkning som mördaren, men sedan är det oftast lättare att spela just den onda.

Det här är en gripande film som jag tror skulle vinna mycket på att ha blivit en aning längre istället för de nästan 80 minuterna. Man hinner inte bygga upp någon handling utan större delen av tiden går till den verkliga händelsen som blir en aning tråkig i längden.

"Polytechnique" är en bra film som jag verkligen rekommenderar. Regissören, Dennis Villeneuve, har här åstakommit så att tittaren är nära och tar del av händelsen och brutaliteten på ett mycket bra sätt. Se den!

                   

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.