FiLM

De ofrivilliga (2008)


FILMFOTO. DE OFRIVILLIGA (2008)

En film som skildrar fem livsavgörande ögonblick i fem människors liv. Leffe gillar att spela sina vänner ett spratt, men då han dricker kan det ibland gå lite för långt. En lärare som inte riktigt vet var man drar gränsen och som ger de övriga i personalen uppsträckningar. Två unga tonåringar som gillar att ta sexiga bilder och att dricka, och en natt hittades en av flickorna helt däckad av en främling.

"De ofrivilliga” är en enda stor moralkaka med glimten i ögat om vad man får göra och hur man ska vara i samhället. I vanliga spelfilmer brukar jag inte alls gilla då man slänger in en massa pekpinnar överallt, men här där man behandlar ämnet gör man det faktiskt bra och är helt klart sevärd.

Man får följa en rad olika personer och deras vardag under ett par timmar till dagar, vissa mer intressanta än andra, men de flesta är bra gjorda med budskap som går fram till tittaren. Vad jag inte gillade med den här filmen var hur man klippt den. Avslut mitt under pågående handling och i konstiga situationer.

Det finns en del scener som är underhållande, skrämmande, dramatiska och bara bisarra, men regissören Ruben Östlund, som för övrigt är nominerad till Oscar för bästa utländska film, sammanflätar de olika stämningarna väl. Skådespelet är svårt att avgöra då de olika personerna får för lite tid att man riktigt ska kunna bilda sig någon uppfattning om var och en.

Vill man få sig en uppsträckare eller tips om hur man ska bete sig i särskilda situationer så kan den här vara en bra film att ta lärdom ifrån. Många människor är rädda för att säga fel saker vid fel tillfällen, agera konstigt eller helt enkelt ta plats, och det är några ämnen denna film går in på. Den är intressant och har en del fina stunder i sig.

Betyg: 3

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.