FiLM

Tillbaka till Yorkshire (2007)


FILMFOTO. TILLBAKA TILL YORKSHIRE (2007)

Arthur Morrison (Jim Broadbent) får veta att han har cancer och enbart ett par veckor kvar att leva. Hans son Blake (Colin Firth) reser då tillbaka till den stad, Yorkshire, där han växte upp för att spendera tid tillsammans med sina föräldrar under den period som fadern har kvar i livet. Blake börjar där tänka tillbaka på tiden tillsammans med sin far och allt som dem genomgått samtidigt som hans fars tillstånd allt mer försämras. Han ser tydligt alla de olika delar som hör till det komplicerade förhållande som finns mellan en far och son.

Den här filmen innehåller en del fina kvaliteter och blir mer gripande allt längre filmen lider, men speciellt mot slutet utan att för den skull borra in sig in i bröstkorgen på tittaren. Lågmäld och fin "far och son"-berättelse, som dock har en tendens att bli något långsam emellanåt i vissa scener, men det hör till en handling och berättarstuk som denna film besitter.

Bra skådespel av filmens kanske mest välkända namn Colin Firth, men måste även passa på att nämna Jim Broadbent som jag personligen tycker gör det allra starkaste jobbet i skaran och rollen som hopplös och komplicerad till underhållande fadersfigur.

Filmen är väldigt tänkvärd och otroligt finstämd. Den innehåller ett budskap som inte går att ta miste på och det är så sant som den vill få sagt. Det finns stunder, ljusa stunder, där man verkligen älskar personen i fråga samtidigt som det finns andra stunder, mindre ljusa stunder, där man verkligen vill att personen ska försvinna från planeten. Det är inte alltid det stämmer det man fått för sig från en början, och jag tror att den här filmen verkligen drar igång tankebanor kring ens egen familj och hur man reagerar själv i olika situationer.

Det här är en så kallad verklighetsbaserad händelse som kommer från en riktig författare vid namn Blake Morrison, som huvudkaraktären i filmen, som skrev en biografi om hans liv och öde tillsammans med sin far som ligger inför döden. Tidigare minnen från hans yngre dagar fram tills nuet, hur hans far var mot honom och tillsammans med andra finns nedskrivet och det är alltså till största del detta filmen bygger på och det är det som gör den så pass intressant att se.

Betyg: 2

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.