FiLM

Vid himlens utkant (2007)

FILMRECENSION
Originaltitel: Auf der anderen Seite
Regissör: Faith Akin
Skådespelare: Nurgül Yesilcay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska, Nursel Köse, Lars Rudolph, Andreas Thiel
Produktionsland: Turkiet, Tyskland, Italien
Genre: Drama
Längd: 122 minuter
År: 2007

—–
Vi får följa Nejats dramatiska väg mellan Bremen i Tyskland till Istanbul i Turkiet och alla de öden som korsat hans liv påvägen. Pappa heter Ali och är änkling som låter den prostituerade Yeter flytta in hos honom. Ayten är dotter till Yeter som befinner sig på studier i Turkiet, det är i alla fall vad modern tror utan hon är i själva verket politiskt aktiv i den kurdiska motståndsrörelsen.

Vid himlens utkant har jag haft funderingar på att se i stort sett sedan den släpptes på DVD, men det har inte varit förrän nu som jag gjort något åt saken och tittat på den. Visst är det en intressant och sevärd film, men tyvärr är den också lite väl ojämn vilket speglar av sig på min egen förmåga att hålla koncentrationen upp under filmens ungefärliga två timmar.

Manuset känns i det stora hela trovärdigt och den lyckas säga och förmedla vad den vill få fram. Filmen känns bra rätt igenom, men kan trots detta stundtals vara en aning oengagerande. Det är en film som ska växa långsamt och det gör den också. Skådespelarna gör samtliga en bra rollprestationer ifrån sig och fotot är snyggt.

Filmen levererar många känslor såsom; glädge, sorg och frustration till tittaren som inte kan göra annat än att luta sig tillbaka och följa med på denna välgjorda film. Den skildrar dessutom Turkiet och dess politiska situation liksom EU:s flyktingpolitik mycket bra.

BETYG: 3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.