FiLM

Synecdoche, New York (2008)

FILMRECENSION
Originaltitel: Synecdoche, New York
Regissör: Charlie Kaufman
Skådespelare: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Emily Watson, Catherine Keener, Jennifer Jason Leigh, Hope Davis, Michelle Williams, Dianne Wiest, Tom Noonan, Sadie Goldstein, Robin Weigert
Produktionsland: USA
Genre: Drama
Längd: 124 minuter
År: 2008

—–
En teaterdirektör (Philip Seymour Hoffman) kämpar med sitt jobb, och kvinnorna i hans liv, samtidigt som han försöker skapa en fullskalig-replika del av New York i en lagerlokal som en del i hans nya pjäs.

Charlie Kaufman som tidigare gett filmpubliken fantastiska manusskrift som "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "Adaptation" och "I huvudet på John Malkovich" gör här sin regissördebut där han står bakom hela projektet helt på egen hand. Det är en säregen och speciell film som påminner väldigt mycket om föregående filmer som han skrivit manus till.

Filmen innehåller en väldigt  knepig historia med många detaljer och som dessutom är väldigt svår att läsa av och förstå. Livet som sådant är likadant och det är något inom detta ämne som Kaufman försöker berätta något för oss. Visst har man sina egna tankar och tolkningar, men det är svårt att säga om de stämmer eller inte.

Det är mycket i den här filmen som är bra. Musiken, det långsamma men nödvändiga tempot, skådespeleriet från kanske främst huvudrollsinnehavaren Philip Seymour Hoffman, och den Kafkaliknande stämningen som växer under hela filmen.

Synecdoche, New York är en mycket bra film som medför att tankarna snurrar igång för att ta reda på vad det verkligen är man bevittnar. Det är en film som jag tror man behöver titta på flera gånger för att fullt förstå vad den egentligen handlar om, men även för att den mest troligt växer med tiden. Otroligt intressant film som jag tycker fler borde se.

BETYG: 3+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.