FiLM

Sonen (2002)

FILMRECENSION
Originaltitel: Le fils
Regissör: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Skådespelare: Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabelle Soupart
Produktionsland: Belgien, Frankrike
Genre: Drama
Längd: 103 minuter
År: 2002

—–
Olivier (Olivier Gourmet) arbetar som bygglärare vid en rehabiliteringsskola för ungdomar som hamnat lite snett i livet. Han blir ombedd att ta sig an en ny lärling vid namn Francis (Morgan Marinne), men tackar nej. Olivier börjar då följa efter pojken och spionerar på honom. Han ångrar så småningom sig och tar sig an Francis, men av vilken anledning.

Sonen är en extremrealistisk, eller varför inte säga snickarbänksrealistisk, film, som skulle kunna vara taget direkt ur verkligheten. Bröderna Dardenne har tidigare skapat ett par långflmer tillsammans och samtliga skildrar realistiska händelser och liknande i människors liv.

Det är relativt svårt att sympatisera med någon av karaktärerna trots att filmen ändå berör och behandlar det ämne som den gör. Mot slutet av filmen klarnar det upp vad de båda har för slags roll i allting och den blir lite mer spännande, men det är fortfarande svårt att ta ställning till vilken av dem man ska sympatisera för.

Tänker man på hur filmen är fotad så drar det ens tankar till en dokumentär, som det i och för sig mycket väl skulle kunna vara också. Handlingen är inte byggd för att vara så pass lång som den är utan skulle te sig mycket bättre som kortfilm. Tempot tar sig dessutom fram i ett långsamt tempo.

Olivier Gourmet gör en mycket bra och trovärdig roll likasom Morgan Marinne. Filmen innehåller inga musikelement som är väldigt sällan nuförtiden. Temat man berör är förlåtelse och man gör det på ett bra sätt. Det här är ingen film för alla, men är för den skull välgjord och bra.

BETYG: 3+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.