Gruvor ett litet bekymmer

Det råder en oro över att gruvverksamheten i kommunen kommer att bli en typ av oljeplattformsverksamhet. I meningen att persoanlen kommer att flyga in-jobba-flyga hem, och ta med sig pengarna. Pengarna från verksamheten kommer, även den, att flyta från kommunen. Det som blir kvar är kommunens skyldighet att bygga infrastruktur och tillhandahålla räddningstjänst, sjukvård och andra "kostnader".

Lars Westin uttryckte sig i programmet Kaliber ungefär så här. " gruvverksamheten behöver inga städer"

Det är kanske sant i sak, men behöver Storumans industri, råsunda mekaniska, Rottne, Kjin Schakt, eller någon annan verksamhet städer, egentligen?

Nästan lika lite som gruvverksamheten.

Man kan lätt få för sig att det vore bättre om gruvverksamheten inte exploaterades och kommunen tar de pengar, som kanske måste satsas på infrasturktur, och investerar i något annat som skapar bättre kommunal avkastning.

Självklart är det så men jag tror att problematiken ligger i hur vi ska göra området attraktivt för människor att flytta till. 

Om det är så att vi inte ens, när det finns arbetstillfällen som är välbetalda, kan attrahera människor att flytta till vår kommun, då lär vi glesbygden bli glesare i framtiden.

2 kommentarer

  1. xyäåö

    Jo tyvärr så kan det faktiskt vara så att det blir som olje plattformar! Exempel på lite befolknings statestik från SCB. Kirunas befolkningsantal är i dag lika mycket som det var 1955.Då var dom 23000. Som mest så var det under mellan 70och 80 talet,då var det ca 30000.Nu vet jag inte om arbets kraften i LKABs gruvor har minskat sen dess. Kan bara ta Gällevare som har minskat med 60 pers i år,fast det är ett gruvtätt område. Så Storumans kommun ska nog inte ta ut glädjen i förskott över att det kommer att flytta in en massa människor och blir Storuman bor.

  2. Håkan Rombe

    Det blir säkert ett barack- och husvagnssamhälle nära gruvan. Ett bra kultur- och fritidsutbud är lockande för bosättning liksom bra övrig service, skola, omsorg etc. Om t ex en gruva ges 20 års livslängd och avskrivningstiden för bostadshus är 45 år kan det dock vara dyr hasard att bygga nya bostäder. I värsta fall skattar gruvpersonalen i andra kommuner och vår egen kommun får bekosta avloppssystem som klarar 100 kubikmeter per dygn. I min värld måste kommunen ta upp förhandlingar med gruvbolaget om vad gruvbolaget kan hjälpa till med. Som i Kiruna där LKAB hjälpt till med gymnasium och världens vackraste stadshus. Varför inte hälften var till ett pampigt kulturcentrum i Tärnaby (Om nu kommunen har någon likviditet kvar efter jätteflopparna Gunnarn och Storuman Energi).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.