Firandet är över – nu börjar förberedelserna för Superettan

Det var nog fler än jag som vaknade med en god känsla i morse, åter har vi i Umeå ett lag i Superettan att följa, och visst känns det fantastiskt! Gårdagen blev dock vansinnigt dramatisk, men slutade härligt nog i dur. Och vilken fest sen, 6035 pers på läktaren, vilket skulle ha varit den 16:e bästa publiknoteringen i årets Superetta. Det är nästan bara Hammarbys hemmamatcher som toppar noteringen.

Den här karamellen tål att sugas på ett tag, men parallellt med det måste redan nu förberedelserna för Superettan börja. Många spelare, de flesta, står på utgående kontrakt och där måste föreningen snabbt se till att skriva nya avtal. För det man måste göra nu är att bygga vidare på detta lag. Samtliga spelare är så pass unga att nästan ingen egentligen borde ha nått sin högsta möjliga nivå som fotbollsspelare ännu. Alltså, många spelare har potentialen att utvecklas till riktigt duktiga superettanspelare, om inte än bättre.

Stommen bör därmed utgöras av årets trupp, utan tvekan. Spelare som Vladimir Sudar, Marko Mihajlovic, Jens Sjöström, Ali Jasim, Erik Lundström, Fredrik Wennebro och Danny Persson har alla vad som krävs för att spela i ettan. Många andra i truppen kommer inte heller göra bort sig på den nivån. Se till att erbjuda dessa kontrakt, pronto.

Men truppen måste självklart kryddas utifrån. Och då kan man inte göra värvningar likt sist som Michael Kassyousef, Christoffer Brännström, m.fl. Utan det måste vara spelare som helst tar en ledande roll i startelvan. Senast det begav sig lånades Tommy Lycén in från IFK Göteborg, och han tillförde något enormt. Jag vet inte riktigt vilken kapacitet han är på i dag efter sin hälseneskada, men enligt statistiken har han spelat nästan samtliga matcher efter comebacken i Örgryte. Kanske han kan vara något?

Om jag får leka lite sportchef så skulle jag titta lite närmare på följande spelare:

Ludvig Öhman, mittback, Kalmar FF
Sandåkernprodukt som varit med Kalmars a-trupp rätt länge nu utan att riktigt slå sig in. Vore eventuellt en bra lösning för samtliga parter att han får lite speltid i Superettan?

Tommy Lycén, yttermittfältare, Örgryte IS
Har som sagt varit skadad ett längre tag, men har spelat under hösten. Vi som följde UFC 2006 vet att det är en riktigt duktig fotbollsspelare som om han kommer upp i sin normala nivå skulle tillföra enormt mycket.

Rasmus Lindkvist, ytterback, Dalkurd FF
Utmärkte sig för ett par säsonger sedan i Skellefteå FF för att därefter söka sig till Dalkurd FF där han varit ordinarie i backlinjen hela tiden. Väldigt intressant spelare.

Robert Mambo-Mumba, mittfältare/anfallare (allround), Dalkurd FF
Fick spela på lite olika rollen i UFC förra året och var skadad mycket. I år har han lett Dalkurd mycket på egen hand och vann också seriens totala skytteliga med sina 16 mål. En spelare med mycket rutin och enorma kvaliteter. Användbar överallt och ett huvudspel i allsvensk toppklass.

Ante Björkebaum, anfallare, IK Sirius
Vi känner till honom från X antal säsonger i Östersund och nu senast i Sirius. En notorisk målskytt är duktig på det mesta i offensiven. 14 mål i år i Sirius.

Petter Augustsson, målvakt, Umedalens IF
Ryktas just nu till Östersund, men visst vore det tryggt med "Plogen" som backup bakom Vladimir Sudar? I dagsläget finns bara Sudar kontrakterad i UFC, möjligtvis försöker klubben kontraktera Jonathan Johansson som varit inlånad från Skellefteå.

Utöver etablerade spelare måste även den lokala rekryteringen fortlöpa och visst finns det en handfull riktigt intressanta spelare i stan. Några exempel:

Jonatan Lundberg, central mittfältare, Mariehems SK
Har efter skadefrånvaron i vår varit en av MSK:s främsta spelare i jakten på seriesegern under hösten. Är bara 19 år och har potential att bli en riktigt duktig fotbollsspelare. Jag skulle bli förvånad om Lundberg inte blir kontrakterad av UFC i år.

Robin Åberg, yttermittfältare, Mariehems SK
När Åberg är i form är han en av stadens bästa yttrar. Med sin snabbhet och teknik har han stundtals haft lekstuga med motståndarna i division två. Däremot pendlar Åberg mellan höga toppar och djupa dalar, vilket är hans största nackdel.

Peder Åström, central mittfältare, Mariehems SK
Skulle det finnas en plats till för en central mittfältare i UFC är Peder Åström en av de mest intressanta spelarna för den positionen. Men risken är att det blir lite väl många innermittfältare.

Joel Evrard Mugisha, högerback, Ersmarks IK
Blott 15-årige Joel Mugisha har i år varit mer eller mindre ordinarie i Ersmarks IK som slutade tvåa i södra herrfyran. Mugisha har en individuell skicklighet som få och är förmodligen den största ytterbackstalangen sedan Mikael Lustigs dagar. Personligen har jag följt Mugisha i tre år och var från dag ett otroligt imponerad. Han spelar i länslaget för de som är ett år äldre (P95) och det förvånar mig om han inte gör landslagsdebut i något juniorlag snart. Bör knytas till UFC snarast möjligt. 

Så vad säger ni läsare? Vilka spelare vill ni se att UFC behåller och vilka vill ni att laget värvar in?

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Jonas Alfredsson

  Erik Johansson som blev utsedd till Mariehems bästa spelare förra säsongen bör kännas aktuell.

 2. intresserad

  Erik Johansson, Fredrik Strömberg i all ära. Men Ludvig Bohlin är i en klass för sig och var ytterst nära Ufc redan i år innan Msk gjorde sin satsning. Är i min mening lika bra och bättre än Jens och Marko. Mariehem har många bra där utöver Lundberg och Claesson och Fjällström Winka är väldigt duktig. Så klart inga startnamn men kan nog vara värdiga en truppplats om man ska jämföra med spelare som andreas Johansson, Johan Wilhelmsson, Jonte Jonsson och Wallgren. Näe fytusan vad det blir spännande att se vad osm händer med truppen!
  Bra inlägg!

 3. Hans I Andersson

  Mycket fin lista på utifrån kommande förvärv.3st som jag har haft på min lista är..Ante Björkebaum ,Mambo Mumba , samt en som du inte har med,SEBASTIAN SALLANTO Syrianska Kerburans spelare.I mitt tycke seriens bäste spelare!!!!!.

 4. Emanuel Otterhall

  Svar till Hans I Andersson (2011-10-25 12:16)
  Håller med, Sallanto är riktigt bra. Kanske är bättre i detta läget än Lycén. Nåja, ska bli helt sanslöst spännande att se vad som händer på sillyfronten.

 5. Emanuel Otterhall

  Svar till Petter (2011-10-26 04:10)
  En väldigt intressant mittback, verkligen. Han verkar ha varit i både AIK och Väsby innan han detta år flyttade till Akropolis. Som sagt, en mycket intressant spelare och att vara kapten vid 21-års ålder säger ju mycket om det. Bör naturligtvis kollas upp av UFC.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.