Så bra – men stackars, stackars!

Umeå FC spelade under långa tider ut Hammarby (!), men dubbla tabbar (en från stackars Jonathan Johansson i UFC-målet, och en från domaren) kostade laget samtliga poäng denna afton.
Innan säsongen har jag tvivlat på att detta UFC har vad som krävs i den här serien. Dessa tvivel har nu blåst all världens väg. Laget stod upp mot en av förhandsfavoriterna på ett sätt som jag aldrig trodde var möjligt. 1-0 i halvlek kunde ha varit mer och Hammarbys första kvalifiverade målchans kom först i matchminut 37.
I andra halvlek tappade UFC lite av initiativet, utan att för den delen vara sämmre än sina motståndare. Två situationer sabbade dock festen inför de dryga 7000 (!) på läktaren.

1. Stackars reservkeepern Jonathan Johansson (som knappt spelat en match på två år) styrde in en boll som annars inte inte ens hade gått på mål. Han kunde ha släppte den, eller bara använt skopan, men styrde den på något konstig vis in i eget mål. I övrigt var han superb och det är så tråkigt att det skall inträffa just i denna match.
2. Situationen där Danny Persson är i genom på en misslyckad Hammarby-rensning, men dras omkull. Solklar utvisning (!) men dommaren uppfann en offiside som bara storlag får med sig (UFC är inte ett sådant i denna serie).

Dessa två situationer förtog lite av den folkfest som utspelade sig på T3 arena, men inte allt. Det var förtfarande över 7000 personer på plats och det var fortfarande en superb insats rent spelmässigt. Laget var värda så mycket mer, men som tur är brukar sådant här jämna ut sig över en hel säsong. Hoppas publiken fortsätter att hänga med på den resan, för detta var bara början!

Återkommer med spelarkritik senare.

7 kommentarer

1. Simz

Du gör en lika grov miss som domaren, när du påstår utvisning!

Flaggan är uppe och spelet är avblåst när Theorin drar omkull Danny. Att det inte var offside är en sak, men att yra pm utvisning och göra koppling om att Hammarby var favoritiserade av domaren känns bar plumpt.

Ume gjorde en mycket bra insats, det ska man all heder åt och grattis till alla på plats som fick se årets (?!) mål – ngt du för övrigt inte nämner.

2. Markus Isacson

Svar till Simz (2012-04-16 23:03)
    I min bok är det solklar utvisning när en fri spelare dras ned. Det kallas målchansutvisning om jag inte missminner mig.
    Sedan hävdar jag att storlagen alltid har en liten domarfördel. UFC hade det i Division 1, men inte i Superettan..

3. Hans N.

??

Superb insats?
    Spelidén (för UFC) med köttförsvar och kontringar var helt rätt, men höll bara i en halvlek. När man inte kunde behålla spelidén i andra halvlek så blev man stundtals utspelade, f f a på Hammarbys vänstra anfallssida. Hammarbys 2:a mål var ett tydligt bevis
    på detta. Skillnaden i teknik blev väldigt tydlig när Hammarby väl vågade spela ut. Det är bara erkänna; de hade ju lekstuga långa stunder med UFC-försvaret.

Hur många riktiga skott på mål hade UFC i 2:a halvlek?
    Jag fick det till noll – superb insats? Nej, det duger inte. Precisionen i passningsspelet på mittfältet och från mittfältet och uppåt: dålig, för många ”lycka till-bollar”.

Har man inte tekniken och passningskunnandet får man jobba med andra medel, d v s stenhård defensiv och kontringsspel. Det gjorde man i första halvlek, men, då måste man ju ha tålamodet att kunna fullfölja ett sådant spel hela matchen! Inte bara i en halvlek.

Om UFC ska överleva den här serien, d v s stanna kvar så får man nog anpassa spelet efter det spelarmaterial man har och då är det nog ”grisfotboll” som gäller, hela serien! Annat är bara naivt att tänka.
    Det var väldigt tydligt att det spelet fungerade i 1:a halvlek, man kan inte överge en spelidé bara för att motståndarna får ett slumpmål! shit happens, det får man ta, det är bara att bita i och behålla lugnet.

En annan sak; om motståndaren har så många små spelare: använd fysiken! Det är faktiskt tillåtet att tackla i fotboll. Det var ju pinsamt att se små lätta Hammarbyspelare vinna närkamp efter närkamp mot större UFC-spelare!

UFC utstrålade för mycket snällhet och aningen naivitet i matchen mot Hammarby. Fair play-priser är säkert roliga att vinna, men man vinner inga matcher på det.
    UFC har nog en hel del att tänka på om de ska överleva serien, vi hoppas att laget/ledningen/tränarna lär sig under resans gång för vi vill ju gärna att herrfotbollen i Umeå någon gång (ja när?) ska nå damernas nivå d v s högsta serien.

4. Simz

Om spelet hade varit igång hade det varit utvisning – Ja, det finns frilägesutvisning, men det är inte det som är grejen.

Nu hade domaren signalerat för offside och då känns ditt påstående direkt felaktigt, med dina argument kan man hävda att Ume/Bajen skulle haft straff om en förvarande spelare plockar upp bollen i straffområdet efter domaren blåst för halvtid.

Därav kan jag inte heller få till kopplingen mellan en icke sak (din sk utvisning)och storlagsfördelar.

Jag tyckte vi såg ett duktigt och rättvist domarteam igår, med en miss (offsidebedömninge) och en sett från huvudläktaren en tveksam straffsituation när Billy i Bajen gick omkull. Har nu sett Tv-bilderna och gör samma bedömning som domaren, icke straff – svår situation, men med en korrekt bedömning.

Kort och gott, dina utsvävningar bygger på en felaktig avblåst offside, ja – men sen dribblar du bort dig med en konspiratorsik läggning a´la Serie A och ett om, som inte finns.

En miss?!

Du skriver dommaren och inte domaren i din artikel. Drar inga förhastade slutsater av det.. utan va stolt över lagets insats istället!

Ha det gott

5. Andreas

Långa stunder spelade Umeå ut Hammarby…. enögt är bara förnamnet. Gå gärna tillbaka och kolla skott på mål, bollinnehav mm så kommer du nog att upptäcka något.

Bajen vann för att de har en i grunden bättre teknik och bollkontroll vilket tröttar ut UFC i längden. Castro-Tello var i egen klass och hade minst 6 skott på mål, utöver målet.

6. bajare

Frilägesutvinsing?
    Hemmakommentaren av dig är nog betydligt större än den fördelen bajen fick av domaren, när schuler blir nerhakad i straffområdet i andra är betydligt närmare straff än det du yrar om sedan kan man konstatera att UFC gör en bra första halvlek men Bajen tar över totalt i andra och BARA CASTRO-TELLO har 7 EGNA avslut på mål, mer än vad UFC har totalt som lag, målvakten räddar nog UFC mer än vad han stjälper dom.
    Sedan en kuriosa sak, BAggio som sköt inlägget till 1-1 så att säga gjorde likadant mot Sundsvall för 3veckor sedan, då styrde en back in den.

Och till sist Marcus, vän dig vid hedersamma förluster, thats life för nykomlingar,,,,men hoppas Umeå blir kvar

7. Fredrik

Hej käre Marcus.

Spelade ut???
    UFC sprang otroligt mycket i första och första 20 var UFC klart bättre, heta målchanser i första, UFC i stolpen plus målet och BAJEN straffpunkts skott och backen räddade.

I andra halvlek hade säkert Bajen 70-30 i bollinnehav och UFC sprang sig trötta egentligen direkt i andra halvlekt.

Man orkade inte ens skapa tryck sista 10 förutom ett par hörnor och som sagt nog var det närmare 4-1 än 2-2…..