Gästblogg: Otterhall om UFC

Hejsan. Längesedan jag skrev här, men jag kände för att lägga juridikböckerna åt sidan för att skriva av mig lite grann om hur jag tycker att UFC bör agera nu när laget flyttats ned. Jag tror inte alls att det är omöjligt att vara tillbaka i Superettan inom några år, men det lär krävas upp till 3 år i division I för att klara det. I bästa fall går det vägen redan nästa år.

Det är dags för lite nyheter i UFC. Jag vill först och främst se en ny sportchef. I bästa fall skulle Andreas Hermansson kliva in som sportchef, men där hann ju UIK före. UFC behöver en sportchef som har koll på Norrlandsfotbollen, något som Håkan Bäckström flera gånger visat att han inte haft. Ett klockrent exempel var när vi på Sporten i somras frågade Bäckström om Moröns då landslagsaktuelle unga ytterback Linus Marklund, men han hade han då aldrig hört talas om. Förbryllande i mina ögon.

Låt Örjan Andersson leda laget själv. Självklart ska det finnas någon assisterande, men Örjan ska vara ensam huvudtränare.

 

Ska Stuart Gibson vara kvar i föreningen ska det vara som talangutvecklare, vilket är hans egentliga roll.

 

Antagligen kommer säkert typ fem spelare lämna för "bättre" lag, men se till att rensa bort även överflödiga spelare. Bara för att man har varit med i föreningen några år ska man inte vara given en plats.

 

Lägg krutet på att förlänga med spelare som Danny Persson och Joel Burström. Persson är givetvis intressant för andra klubbar, men han är stadgad i staden och har problem med sina ljumskar. "Vågar" han flytta? Burström behövs då det finns för få duktiga backar. Adam Chennoufi kan vi nog glömma (även om man givetvis ska vara väldigt på honom också). Antagligen lämnar även Karl Morten Eek, trots att han har kontrakt. Ibrahim Kallay? Nog har han utmärkt sig tillräckligt för att få anbud från högre serier. Jasim? Vill han så är han given att förlänga med, men jag är rädd att även han lirar i S1 nästa år. Nicklas Maripuu är för mig given i allsvenskan. Hampus Bohman spelar nog i S1 eller D1 södra nästa år.

 

Många duktiga spelare har kontrakt. Fredrik Wennebro har redan aviserat att han absolut kan tänka sig vara med och föra tillbaka UFC till S1 igen. Det vore guld om han stannade. Johan Larsson har kontrakt, Erik Lundström har kontrakt. Om samtliga tre stannar är mittfältet nästan komplett. Med den här S1-säsongen i bagaget kommer de kunna lyfta laget nästa år. 

 

Målvakt? Stannar Vladimir Sudar? Jag tror faktiskt inte att han blir värvad av någon AS/S1-klubb i varje fall. Men skulle han lämna tycker jag vi ska spana in George Moussan som lämnar Hammarby. Sen har vi ju Petter Augustsson i Östersund, men han stannar nog där.

 

Apropå Östersund. De är säkert sugna på att värva från UFC och har visat intresse för bland andra Chennoufi förut.

 

Mycket måste hända i backlinjen. Jens Sjöström dä kan vi inte räkna med, förvånar mig inte om han lägger skorna på hyllan nu. Marko Mihajlovic? Han har kontrakt och har ett grymt hjärta, men är det för klubben i sig eller för fotbollen som så? Han ska naturligtvis stanna om han vill. Eek lär ju som sagt lämna, tyvärr. Av de som har kontrakt så är det egentligen bara Marko som är given i en startelva, förutsatt att Eek lämnar. Läge för Ludde Bohlin (MSK) att äntligen ta klivet upp till ettan? Redan nämnda Linus Marklund är för mig given vänsterback i UFC nästa år, men fler lag (Värnamo mfl) är intresserade så där krävs snabb handling.

 

Hämta tillbaka Björn Bjersing. Han är kung.

 

Bygg smart från grunden. Lyft upp spelare som Axel Fällman m.fl. och låt de kontinuerligt träna med a-laget. De är inte sämre än spelare som McNeil, Wake, Wallgren eller Nilsson. Satsa hellre på de unga som är lika bra och har många år kvar att utvecklas på. Teddy Edlund, William EkenbergJoel Mugisha, Jonatan Wiberg och Filip Lundin kan vara några.

 

Kolla in anfallare som Leo Englund och Herman Nilsson. Nilsson gjorde nio mål i ett Umedalen som oerhörda problem i division II. Och så denne Kim Lundmark? Snacka om att ha näsa för mål.

 

Nedan gissar jag hur truppscenariot kan bli:

 

Följande tror jag lämnar för högre serier (givetvis ska man jobba för att ha kvar dem):

– Karl Morten Eek, Adam Chennoufi, Danny Persson, Nicklas Maripuu (tillbaka till AIK?), Ibrahim Kallay, Ali Jasim.

 

Följande tror jag lämnar för andra klubbar/slutar:

– Albert Kargbo, Hampus Bohman, Mattias Bergström, Jens Sjöström dä.

 

Följande tycker jag bör lämna laget då de inte tillför särkilt mycket:

– Brian Wake, Timothy McNeil, Hampus Wallgren, Johan Wilhelmsson, Andreas Johansson (som ändå inte får spela fotboll just nu pga alla hjärnskakningar).

 

Följande tror jag stannar (av de ordinarie):

– Vladimir Sudar.

– Jonathan Johansson.

– Joel Burström.

– Marko Mihajlovic.

– Henrik Sennström.

– Johan Larsson.

– Fredrik Wennebro.

– Erik Lundström

– Simon Mårtensson.

 

Övriga spelare känns ganska oklara i mina ögon.

 

Följande spelare bör kollas in (givetvis fler än så):

Linus Marklund (Morön, förhandlingar bör inledas omgående), Herman Nilsson (Umedalen), Leo Englund (Skellefteå), Haris Devic (Boden), Kim Lundmark (Mariehem), Ludvig Bohlin (Mariehem), Fredrik Fjellström Winka (Mariehem), Björn Bjersing (Mariehem), Anthony Allison (Härnösand), Anton Andersson (IFK Luleå), Sebastian Sallanto (Syrianska Kerburan), Rasmus Lindkvist (Dalkurd).

 

Utvärdera egna juniorledet. Flytta upp ett antal spelare.

 

– Titta även i exempelvis Sandviks och Umedalens seniortrupper där det kryllar av unga spelare. Där finns ett antal unga, talangfulla spelare. Tex Tobias Sandström, Ludvig Brännström (Sandvik), samt Joakim och Jens Stigedahl, Emanuel Stenmark (Umedalen).

 

Summa summarum. En mer eller mindre stor spelarflykt är att vänta. Många nya spelare kommer behövas i laget. Se till att finscanna området och bygg klokt från grunden. 

Etiketter:

3 kommentarer

 1. umebo med mål i minne

  Att utesluta Norrlands bästa mittfältare Sam Johnson är tjänstefel.
  Sparka sportchefen och Örjan. Stuart gör det bättre utan barnvakt!

 2. Tyckaren

  Är helt övertygad om att det skulle behövas ny tränare för klubben. Vill tro att det fanns betydligt mer i årets trupp än vad som visade sig på planen. Därtill tycker jag att byten kommit för sent i matcherna, märkliga startuppställningar, tveksamma reaktioner på spelares agerande gällande matchning etc. Passiva tränare under matcher med smått hängande huven ger inte bra signaler. Nä, byt tränare och satsa ungt med några spetsspelares undantag så kommer vi snart tillbaka!!

 3. Snacksnick

  Mihaljovic med ett otroligt hjärta för klubben var det värsta jag läst? kom ni ihåg vad egoisterna han och Jasim gjorde nyss!!! De spelar bara för sig själva.. men är som det beskrivs bra spelare som skulle vara bra för klubben. Sen har de en bra inställning till fotbollen som sådan, tycker att de hållt superettan klass båda 2.Men inte bryr de sig en sekund för klubben, ärligt talat!

  Annars mkt intressnat och relevant tankegång. Kim lundmark vet jag inte och inte för mkt juniorer men agera måste de göra, och de är snart!
  Sen Niklas M till AIK är inte nära, en av UFC bästa spelare men det är långt till AIK!

  Tack för en intressant text!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.