Starka reaktioner

Reaktionerna har varit minst sagt starka efter nyheten om att Umeå IK får en stor summa pengar från kommunen. Här kommer gobitarna:

UFC:s ordförande Torbjörn Bergmark:
Betyder det något att en förening inte väntar tills skuldberget växer och livbojarna kastas ut?

Lennart Holmlund:

Det var ju bra att UFC säger att andra ska sköta sin ekonomi. Jag vill bara påminna om att har inte kommunen varit med och hjälpt till när UFC var i kris hade inte laget funnits idag så är det för att vara riktigt ärlig..

Hade inte Umeå kommun lurats med i att få den stora världskongressen för scouter som KFUM (Bergmark ordförande) skulle anordna hade det funnits mera pengar, til annat. Bortkastade pengar blev det.

På Lennarts VK-blogg berättar han mer…

Bergmark svarar:
Skriva blogginlägg i affekt är nog ingen bra idé’ om man är stans ledande politiker. Kan inte låta bli att kommentera Holmlunds VK-blogg.

 

Nu väntar vi på uppföljningen. Nedan följer andra kommentarer på bloggen:

 

Anders N säger:

Inte helt oväntat att avundsjukan visar sitt fula ansikte. Ska det verkligen vara så svårt att fatta att det handlar om PR UIK:s damlag i fotboll är ett otroligt mycket starkare varumärke än Björklöven och UmeåFC båda dessa föreningar har på ett eller annat sätt räddats och stöttats från Umeå Kommun. Att Umeå IK fortfarande är rankat som ett av världens bästa damlag i fotboll är inte helt oviktigt i sammanhanget, men detta uppenbara faktum kan man tydligen inte bloggförfattaren eller Umeå FC förstå.

 

Mediaman säger:

Umeå IK är inte längre ett varumärke som man lyfter på ögonbrynen för. När Marta, Moström och Ljungberg dominerade damfotbollen då var det så men det är redan många år sedan.
226 personer i publiken vid sista hemmamatchen säger det mesta. Umeå borna har nya kelgrisar som har starkare varumärken. Jag avstår från att lista dem.

Arne Andersson säger:

Det troliga scenariot är nog ändå att UIK sammanträffat med representanter för Kommunen och då lagt alla papperen på bordet. Papper som utvisar en klubb med ett tomt kassaskrin och en strax jagande Fogde.
Då har Kommunen säkerligen valt att gå in med kapital för att långsiktigt ge UIK en möjlighet att komma på fötter igen.
Jag ser inget fel i den helhetsbedömningen som Kommunen gör. UIK-s varumärke är starkt och ger Kommunen mervärden tillbaka som vida överstiger dessa 1,5 Mkr fördelade på tre år.

Hmm säger:

Va kul att Lennart går in och försvarar beslutet. Får UFC sota för Bergmarks misslyckande i KFUM?

Hans B säger:

@Anders N:
Jag förstår inte hur du kan säga att UIK’s varumärke skulle vara starkare än Björklöven? 
Missförstå mej rätt, jag är inte på något sätt motståndare till att man stödjer damfotbollen, men det måste ha rätta proportioner.
Topplaget Tyresö har ett publiksnitt på 1951 och UIK på drygt 750. Det ska jämföras med Björklöven och Umeå FC som har ett publiksnitt på > 2000.
Det är ganska enkel matematik och ger en fingervisning hur mycket sponsorpengar man kan förväntas kunna dra in, allt handlar ju om vilken exponering man kan få och vilket publikintresse som finns.
Jag tror att vi kommer att få se fler klubbar med ekonomiska problem inom en snar framtid. Det går het enkelt inte att betala fantasilöner och göra svindyra värvningar om intäkterna från av biljetter och sponsorer inte motsvarar utgifterna.

 

Som sagt, följetongen lär fortsätta..

 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. janne

    Vad har världslaget UIK för publiksnitt? Jämfört med knattegänget Björklöven alltså? Vem har anledning att vara avundsjuk Anders? Knappast Löven trots att laget är värd ett bättre öde än att förstöras av diverse usla ledare och VD:ar. Synd att det bara finns en Rydfjäll och Grefve i Umeå.

  2. Hugges syrras kille Keith i USA

    Tjejve har, vad jag vet, aldrig fått några bidrag. Trots att de är Umeås mest uppskattade idrottslag.

  3. Ralf

    Det som är tydligt med din blogg är att du liksom de flesta av dina medarbetare på vk/vf samt övriga sportjournalister föredrar att bevaka herrfotboll.

    Du har nämligen missat att Umeå FC för att spela i superettan fick i runda slängar 4 miljoner i bidrag från Svenska fotbollsförbundet medan Umeå IK för att spela i Damallsvenskan får ca 700 000. När Umeå IK av Svenska spel blev belönade för att vara näst bäst i Damallvsvenskan på att släppa fram talanger fick man 75 000. Umeå FC blev å sin sida belönade med 250 000 för att de var näst bäst på att släppa fram talanger i Superettan . Detta togs inte ens upp i VK som orättvist. Men när Umeå IK som uppenbarligen har presterat bättre en Umeå FC under 2000-talet får mer sponsringspengar av kommunen då blir allting tydligen så orättvist.

    Vi lever fortfarande i ett samhälle där kvinnor räknas som mindre värda både i arbetslivet och inom idrotten. Kvinnors idrott är lika viktig och med samma mediabevakning så skulle den också vara lika intressant för allmänheten. Det har friidrotten och de flesta vinteridrotter redan visat. Men i fotbollen fortsätter den ensidiga bevakningen.

  4. Markus Isacson

    Svar till Ralf (2012-11-07 09:19)
    Om inte jag är helt felinformerad så är det EFD,Elitföreningen Damfotboll, och SEF, Svensk elitfotboll, som delar ut bidragen. Fotbollsförbundet delar således inte ut pengar utan det gör klubbarnas intresseorganisation. De tilldelas alltså pengar från ”sin egen” förening utifrån hur mycket EFD respektive SEF drar in. Herrfotbollen lär dra in mer pengar från TV-rättigheter osv..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.