Juniorsatsningens vara eller icke vara

Ni som har läst granskningen i dagens tidning har kanske skådat att juniorsatsningen såhär långt faller rätt väl ut. Några spelare har tagit sig upp i a-laget samtidigt som spelare nu börjat återvända till stadsdelsklubbarna i stor utsträckning. Från UIK har fyra hamnat division I och fyra Elitettan. Farhågorna om att spelare skulle lägga av efter att de vuxit ur juniorlagen (om de inte slagit sig in i A-laget) är i princip obefogad. Att fyra spelare lagt av (i UFC) är inte konstigt på en sådan stor massa och i den åldern.

Sedan går det alltid att vända på resonemanget och fundera hur bra ungdomarna hade varit med fortsatt spel i respektive moderförening. Mattias Lidberg och Jens Stigedahl är två spelare som på senare år tagit sig hela vägen till UFC:s startelva utan att passera juniorlagen. Min tes är att det i staden finns lag som klarar av att forma ungdomar minst lika bra som UFC, och på det erbjuder riktigt bra (om inte bättre) matchmiljö på seniornivå. Däremot har alla klubbar i staden/länet inte alls samma möjligheter, och för vissa spelare är UFC:s juniorlag en betydligt bättre väg att vandra.

En stor skillnad mellan UFC och UIK är det faktum att UIK har möjligheten att attrahera spelare från stora delar av Norrland på ett sätt som UFC av naturliga orsaker inte har. Fem spelare ansluter nu till hösten som i vissa fall redan har meriter från juniorlandslag. Det paket som UIK erbjuder vill jag påstå är ganska unikt på damsidan och något som på sikt mycket väl kan rendera i en ny storhetstid. Det luktar lite Skellefteå AIK-satsning om det här och på samma sätt som Skellefteå gjort något som rent ekonomiskt inte borde vara möjligt kanske UIK kan lyckas med något liknande på något år.

En annan skillnad mellan UIK och UFC är att killarna tar in betydligt fler spelare. Just nu ingår ungefär tio fler spelare i Umeå FC:s ungdomssatsning än UIK:s. För Umeå-fotbollens bästa föredrar jag det senare. Hur bra eller dåligt detta än må vara så blir det mindre spelare för stadsdelsklubbarna att dela på med så väldigt många i UFC:s led. Det finns klubbar i stan som haft problem att få ihop lag på olika nivåer – det vet vi. För de yngsta borde det räcka med träningsgrupper i unga åldrar, och att man där efter har en trupp på 20 spelare som representerar UFC i U17 Allsvenskan Norra/ fyller upp laget i U21-serien. Att UFC ska ha ett lag i en lokal U17-serie är för mig lite svårt att förstå. Det kan varken vara roligt för motståndare eller speciellt utvecklande för spelarna (även om UFC:arna är yngre).

Oavsett är dessa två satsningar fortfarande mycket unga, och några större växlar är för tidigt att dra. Ligger UFC på den övre halvan av Superettan om fem år samtidigt som UIK hugger på SM-gulden år efter år så kan vi konstatera att detta fallit väl ut. Uteblir framgångarna samtidigt som stadsdelsklubbarna halkar efter i konkurrensen kan vi konstatera något annat.

Lyft gärna fram era egna synpunkter i kommentatorsfältet!

 

 

 

2 kommentarer

  1. Matte

    Jag hade gärna hellre sett ett u19 allsvenskan lag än u17. Tror UFC skulle få mera ut av det, nu måste man vara en stor talang för att ta plats i A truppen. När UFC hade ett u21 lag i alsvenskan xx antal år så fick man fram bra ungdomsspelare samt att stadslagen fick bra spelare/utvecklade tillbaka. Men de är väl än ekonomisk fråga.

  2. lepele

    Jag tror inte på ufc satsningar pga spelarna hämnar div 4 after de har flyllde 18.
    Hur roligt och utvecklande är detta var är talangen ni har sett dessa pojkar när ni tåg in.
    lägg ner detta och låt fotbolls föreningar har bra samtal hur man kan utveckla fotbollen i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.