Hahahaha! Som om svenska politiker bestämmer det

Eddie Izzards uttryck ”A bit naive I think” dyker upp i huvudet på mig allt oftare nuförtiden. Våra politiker står och lovar allt möjligt som de vare sig vill eller kan hålla. Nu lovar borgerliga politiker att kärnvapen aldrig kommer bli utplacerade på svensk mark, även vid ett svenskt NATO-medlemskap. Vilket kvalificerat struntprat. För de har ju inte ändrat sig och ljugit förut. Även om det skulle vara så att de verkligen menar det nu när de säger det (vilket de inte gör) så räcker det med ett telefonsamtal från Washington så ligger den ståndpunkten i papperskorgen.

5 kommentarer

  1. Christer

    Kära bloggförfattare. Att dina och mina åsikter skiljer sig rejält när det kommer till politisk åskådning är inget onormalt eller konstigt. Antar att du har ett antal meningsfränder som du delar tankar och åsikter med. Får inspiration från.
    Likväl vet jag att du säkerligen möter rätt många som ifrågasätter och inte delar dina åsikter. Jag tar mig till och med friheten att anta att dessa människor är i ganska rejäl majoritet.
    Men ett gott ord, om du önskar bli tagen på allvar i debatten, är att inte ljuga, hitta på eller fantisera ihop påståenden likt det du gör i bloggen, både denna och många tidigare. Det blir liksom ett löjets skimmer över dina rader.

  2. Christer

    ”Våra politiker står och lovar allt möjligt som de vare sig vill eller kan hålla.” Även om jag i princip håller med dig om att våra politiker ofta lovar runt och håller tunt, så är det en lögn att påstå att de inte VILL (och i just det här fallet KAN) hålla sina löften.
    ”Nu lovar borgerliga politiker att kärnvapen aldrig kommer bli utplacerade på svensk mark” Det är naturligtvis ett sant påstående. Norge har ett liknande avtal med NATO och där fungerar det utmärkt.
    ”…så räcker det med ett telefonsamtal från Washington så ligger den ståndpunkten i papperskorgen.” I sämre fiktion och i din fantasi (?) kanske den typen av konspirationsteorier fungerar så, men inte i verkligheten. NATO är en demokratisk organisation, bunden av sina regler och överenskommelser.
    Därför är dina påståenden, tre stycken bara i den här korta texten lögner. Det handlar bara om grundlösa påståenden från dig.
    Att du försöker sprida dem för att skrämma människor från att vara positiva till ett NATO-medlemskap känns ju inte helt otroligt, men vad vet jag.
    Frågan om medlemskap i NATO är utan tvivel en delikat fråga som kräver mycket eftertanke och saknar enkla svar. Dessa svar ska naturligtvis grundas på fakta, och inte påståenden och lögner som saknar faktisk grund.

    • thedoctor (inläggsförfattare)

      Nja, jag håller inte med om att det är lögner. Det finns ju många exempel genom åren på frågor som man sagt sig driva men rakt av motarbetat. Inte bara inom utrikespolitiken. Så förlåt om jag hyser ett milt sagt svagt förtroende för våra ”folkvalda”.

      Bara för att Norge har ett avtal rörande kärnvapen betyder inte att svenska politiker kan eller vill ha det. Dessutom handlar det inte bara om utplacerade fasta installationer. Både kärnvapenbestyckade fartyg och flygplan kan och kommer garanterat att befinna sig på svenskt territorium. USA godkänner dessutom inga inspektioner ombord om det skulle uppstå misstankar därom.
      USA:s makt både inom och utom organisationen är enorm. År 2017 hotade USA Sverige med konsekvenser om vi ratificerade FN-resolutionen mot kärnvapen. Sverige har fortfarande inte ratificerat den. Svenska politikers underdånighet och undfallenhet gentemot USA har fått patetiska dimensioner, inte minst efter 2001.

      NATO är inte demokratiskt, vare sig som organisation eller i praktiken. Raden med krigsbrott och brott mot internationell lag som man gjort sig skyldig till är lång. USA har vid ett flertal tillfällen använt sig av NATO för att runda FN när man inte fått dem att göra som man vill.

      Jag känner mig smickrad att du tror att jag skulle kunna ha en så pass stor inverkan på svenska folkets inställning till NATO att du tog dig tid att kommentera, vilket jag genuint uppskattar. Att diskutera med människor med annorlunda åsikter än en själv är både nyttigt och givande.

  3. Pingback: Svenska värnpliktiga att dö för USA:s resurskrig | Pigwidgeon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.