Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Utjämningsbidraget mellan kommuner

I VK kan man läsa att Umeåbornas pengar går till Stockholm.

Man kan också säga att Umeåbornas pengar går till Inlandet eller Umeåbornas pengar går till de kommuner med högre kostnader än genomsnittet.

Utjämningssytemet är utformat så att kommuner med högre kostnader än riksgenomsnittet får pengar och kommuner med lägre kostnader än riksgenomsnittet ger pengar.

Syftet är att vi som medborgare ska få samma service oavsett kommun och om kostnaderna för denna service är högre i en kommun än en annan så bidrar den som har lägre kostnader till den som har högre kostnader.

Jag tycker att ett utjämningssytem ska finnas, jag är tveksam till att systemet fungerar på alla håll. Sänker du dina kostnader får du mindre bidrag. Ökar du dina kostnader får du mer i bidrag. Förutsatt att alla andra inte gör det.

Systemet bygger också på att definitionen av vad som ska ingå i den kommunala servicen allså på vilken nivå är den samma i alla kommuner, ibland finns de tolkningsmöjligheter som gör att det inte är samma service som erbjuds i alla kommuner och då kan det ge en sned fördelning.

Stockholm stad har högre kosnader på nästan allt, det är stora skillnader mellan t ex löner, lokaler, befolkningsökning och kollektivtrafik mellan Umeå och Stockholm.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.