Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Vem är Andreas Georgsson

Jag kommer att presentera ett nytt ämne att ställa frågor kring och diskutera, varje dag fram till valdagen, men först tänkte jag berätta lite mer om mig och min bakgrund.

Jag är född i Ängelholm (Skåne), men bodde mina första år på landsbyggden utanför Åstorp. När jag var fyra år lämnade min far familjen och flyttade med en annan kvinna till nord Norge.

Mina halvsyskon som var betydligt äldre än mig hade alla utom en redan flyttat hemifrån och några år senare när även hon flyttade, så flyttade jag och min mor in till Åstorp. När jag var 9 år fick min mor lämna sitt arbete på B&W och fick ett nytt arbete i Ängelholm så vi flyttade dit istället.

Samma år fick jag köpa en begagnad dator av min morbror och där någonstans börjar mitt intresse för datorer, som blivit mitt special område.

1987 träffar min mor en ny livskamrat, och vi flyttar hem till honom i Uppsala. Tyvärr så var inte min dialekt så populär i skolan, jag mobbas ganska mycket för min dialekt och blir nerslagen på skolgården av mina klasskamrater.

Reaktionen från skolan var obefintlig och bara en tid senare så la jag om min dialekt. Sedan dess har jag inte pratat min skånska dialekt annat än på skoj, och det blir idag lätt överdrivet.

Däremot har jag lärt mig att härma dialekter, jag är certiferad Microsoft utbildare och har haft utbildningar för IT tekniker i bl a Göteborg. Jag minns speciellt ett tillfälle då jag skulle hålla en kurs i e-post säkerhet, för en enhet inom polisen som jobbar med att hitta bevis på servrar. Då de trodde att jag var en riktig Göteborgare och frågade i vilken stadsdel jag var född.

1990 blir jag politiskt aktiv och går med i SSU. Jag arbetar intensivt både fackligt och politiskt. En otroligt rolig och lärorik tid. Jag går de flesta av SSU:s utbildningar och håller själv kurser för nya SSU:are. Mina allra bästa minnen är från LO:s kursgård Runö och så givetvis SSU:s kursgård Bommersvik, som jag själv också haft förmånen att få hålla kurser på.

Hösten 1994 börjar så lumpen för mig på S1 i Enköping, jag har en väldigt intressant och lärorik utbildning. Strax före jul efter mycket övervägande så lämnar jag in en ansökan om vapenfri tjänst och får den beviljad.

Men, under tiden hade min mor och hennes sambo flyttat till Skåne, så jag kunde inte flytta hem, jag ville vara kvar i Uppsala. Det var då som nu bostadsbrist, så jag bodde hemma hos vänner eller sov i SSU:s klubblokal under några månader.

Tills jag började en utbildning i MultiMedia på Folkuniversitet i Uppsala och då fick jag tag i ett rum i en bostadsrättslägenhet hos en äldre dam. Toalett fanns i källaren två trapper ned. Inga tvättmöjligheter eller dusch fanns att tillgå, så det fick lösas genom månadskort på badhuset och genom att skicka kläderna med paket till min mor i Skåne.

1996 gick jag på Hola folkhögskola i den lilla byn Prästmon, mellan Kramfors och Sollefteå. Jag hadde börjat redan 2005 på Folkbildningslinjen, mitt andra år som jag nu var inne på var folkbildningslinjensprojektår, där min inriktning var IT-teknik för distansutbildning.

Jag träffade strax före jul min kärlek och det som senare skulle bli min fru. Så 2007 när vi slutade på Hola så följde jag med henne upp till Umeå.

Vi var båda arbetslösa och gick genom arbetsförmeslingen en startaeget kurs hos ALMI, tanken var att starta eget IT företag, det blev inget företag då. Jag hade en del uppdrag som cirkelledare inom IT och kortare projektanställningar.

1999 började jag en sommar utbildning på 5 veckor där man kunde certifiera sig som Microsoft tekniker. När de fem veckorna var slut hadde jag klarat alla test på första försöket, för att få den då högsta Microsoft certifieringen.

På hösten fick jag anställning på Resonia Leasing för att där hjälpa till med att bygga upp en ny PC mijö. Jag blev kvar där till 2004 när jag slutade så var det GE som tagit över och jag var ansvarig för IT-teamet i Umeå. Jag hade startat en lokal facklig klubb på företaget, GE valde tyvärr att säga upp kollektivavtalet med Unionen en tid efter att jag slutat.

Jag valde då att bli IT-konsult hos Martinson idag ATEA. Året efter åkte jag till Irland och blev en av Citrix högst certifierade experter. Nu var jag spjutsptesen både på Microsoft och Citrix produkter.

2006 kände jag att det var dags att testa något helt nytt, att testa vingarna själv. Så jag bestämde mig för att starta eget. Jag hade sparat lite pengar och vi skulle klara oss ett par månader. Våra barn var då 4 och 2 år gamla, så lite mod krävdes det.

Det var kanske inte den bäst tidpunkten att börja i december månad när alla skulle vara jul ledig. Men i januari började det rulla på en del av de kunder jag jobbat med hörde av sig och några nya kom till.

Idag är jag inte ensam utan har även anställda som var och en är specialister på sitt område. Min målsättning är att det ska vara ett företag som ska kunna växa i Umeå.

Sedan 2009 går jag en Yogalärarutbildning inom kundaliniyoga, en utbildning som framförallt har gett mig bättre kunskaper om mig själv.

Före sommaren lanserade vi i företaget en ny tjänst som riktar sig till små och medelstora företag.

Själv tog jag beslutet att jag skulle vara aktiv i valrörelsen, och visa på att det går att vara företagare och politiskt aktiv.

Ämnet för idag, det finns ju en del att plocka ur, men jag skulle vilja att vi diskutera företagande. Sverige och Umeå behöver fler företagare och vi behöver företagare som vågar växa.

Varför? Kanske ni undrar, jo därför att det är i de små företagen sysselsättningen ökar. I de stora företagen är det effektiviseringar som gäller och där minskar sysselsättningen istället, även om företagen ökar sina vinster.

För att vi ska lyckas med det tror jag att vi måste göra det tillsammans, det betyder att vi måste ha en välfärd som fungerar och som tar hand om alla.

Sedan kan vi gynna företag som nyanställer, vi kan satsa på start av nya företag och vi kan skapa större möjligheter för riskkapital, att kunna satsas i småföretag som kan växa. Men det viktigaste vi kan göra långsiktigt det är att ha ett tryggt och stabilt samhälle som inkluderar alla.

Ett samhälle som hjälper mig genom livet från det att jag är barn till jag blir gammal, sjuk, arbetslös, förälder, mm. Det handlar om att jämna ut över livets olika skeden. Och det är denna utjämning som Alliansen ger sig på med skattesänkningar.

Skattesänkningar som inte gynnat den som har en enskildfirma. (Den vanligaste bolagsformen för den som startar nytt företag)

Alliansen har faktiskt gjort det både krångligare och dyrare att vara småföretagare.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. dave

    Intressant läsning!

    När du skriver ”Alliansen har faktiskt gjort det både krångligare och dyrare att vara småföretagare.” Kan du inte förlänga det med vad som du tycker har blivit krångligare och vad som har blivit dyrare?

  2. Andreas Georgsson

    Svar till dave (2010-08-22 09:33)
    1: Arbetsgivaravgiften höjdes för småföretagare med 5 procent. En höjning som alliansen inte har velat prata om men likfullt har man höjt. Det gör det lite dyrare för småföretagare att ha anställda.

    2: Momsdeklarationen har blivit krångligare. Fylla i en momsdeklaration rätt är viktigt men det ska inte vara krångligt. Det ska inte behöva anlitas utomstående expertis för att det ska klaras av. Vilka flera rapporterat att de behöver göra.

    3: Förlängd karens i sjukförsäkringen från 1 till 7 dagar. För småföretagare införs en karens på 7 dagar vid sjukdom.

  3. dave

    Eftersom Alliansen har genomfört runt 170 förbättringar för företag så är det ju bra att du hittar tre försämringar. Det hade ju varit tråkigt om allt hade varit lyckat, vad hade ni då haft att svartmåla Alliansen med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.