Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Vi satsar på Förskolan

Vi rödgröna vill tillföra minst 12 miljarder mer än regeringen till vården, skolan och omsorgen 2011 och 2012 för att säkerställa välfärdens kvalitet. Vi rödgröna föreslår nu nya resurser för att höja förskolans kvalitet. Det gör vi i stället för att sänka skatterna.

• Vi sätter upp ett mål om max 5 barn per anställd i förskolan. Vi föreslår en kvalitetssatsning om 1 miljard kronor med start 2011 för att åstadkomma mindre barngrupper och för att vidareutbilda förskolepersonal i ett kompetenslyft.
• Vi vill stimulera kommunerna till att öka utbudet av barnomsorg på obekväm arbetstid och avsätter 200 miljoner kronor från 2011 för detta. Vi är också beredda att se över lagstiftningen på detta område.
• Vi vill förstärka principen om syskonförtur.

Om utrymme ges vill vi ta fortsatta steg för att förbättra förskolan. Dessa förslag är reformambitioner som beror på om ett varaktigt reformutrymme faktiskt uppstår.

• Vi vill stärka kvalitetssatsningen med ytterligare 500 miljoner kronor om året, till 1,5 miljarder kronor per år.
• Vi vill införa rätt till 30 timmars förskola i veckan för barn till arbetslösa och föräldralediga i alla kommuner.
Vår bedömning är att vi kan nå målet om max 5 barn per anställd i förskolan år 2014 om ekonomin är fortsatt god och om staten och kommunerna delar på kostnaderna.

Sammanlagt innebär dessa förslag och reformambitioner satsningar på förskolan om 7 950 miljoner kronor under perioden 2011 – 2014.

Etiketter:

3 kommentarer

  1. UriahHeep

    Bra att ni vill satsa på förskolan. Frågan är bara om nattis är rätt väg? Förskolan ska idag vara en del av skolan, man ska alltså lära sig saker där och det ska inte vara en sorts barnvakt. På vilket sätt gynnar en nattöppen förskola barnen? Detta är bara ett sätt att gynna föräldrarna så att de kan jobba mer. Likaså de arbetslösa. Varför ska de ha barnen på en förskola 30 timmar i veckan. Visst, de ska söka arbete men det tar inte 30 timmar/veckan att söka arbeten. Om nu alla arbetslösa ska ha sina barn på förskolan undrar jag hur detta ska finansieras. Högre skatt?

  2. Andreas Georgsson

    Svar till UriahHeep (2010-08-29 07:10)
    Tänk dig att du är ensamstående med barn och arbetslös, du ringer på en jobbannnons och arbetsgivaren blir intresserad och vill att du ska komma på en intervju, kan vara svårt om du bara har barnomsorg 3 timmar per dag som det är i flera kommuner.

    Alternativt du får komma in som vikarie någonstans, oftast ringer de på morgonen och frågar om du kan komma samma dag, har du inte barnomsorgen ordnad då kan du ju inte ta jobbet.

    Det finns utrymme för att finansiera detta.

  3. Andreas Georgsson

    Svar till UriahHeep (2010-08-29 07:10)
    Nattis gynnar barnen för att det får ett tryggt ställe att vara på. Istället för att de ska känna en osäkerhet och stress från föräldern, som ska försöka pussla med andra lösningar.

    Annars kanske barnet inte vet var den ska sova nästa gång mamma eller pappa jobbar natt på sjukhuset.

    Vad gäller kunskap i förskolan, så är det att det ska inspirerar och hjälpa barnet till en förståelse kring olika områden, som språk, demokrati, solidariet, mm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.