Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Folkhemmet

En påminnelse om tanken med Folkhemmet.

"Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade.

Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället, och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt."

Tyvärr har vi haft en regering som arbetat för att åter öka klyftorna.

Klyftorna i Sveriga har aldrig ökat så fort som under de senase fyra åren.

Miljarder har getts till de absolut rikaste. Samtidigt som de sjuka och svaga har fått det sämre.

Att ge de rikaste miljarder i skattesänkningar, skapar inga nya jobb, om jag har en miljon i inkomst, så gör inte några tusen i skattesänkning att jag spenderar mer.

Idag efter Alliansens nedmontering av välfärden är fler och fler rädda, rädda för att förlora sitt jobb, rädda för att bli sjuka. Rädda då de riskerar att inte kunna försörja sin familj om olykan är framme.

Att leva med vetskapen att om jag blir arbetslös eller sjuk så klarar inte vår familjen ekonomin, utan vi måste då vända oss till sociala, det är en rädsla som är väldigt stark och som tär på människor.

I Alliansens Sverige är inte samhället till för dig, istället är det du som är till för samhället.

Det ökar pressen och kraven på dig och mig, kravet att vi måste lyckas genom hela livet. Därför ökar också den psykiska ohälsan i vårt land.

Det finns bara en väg att gå för att få ordning på detta och det är att vi använder de pengar vi betalar in i skatt till att göra förbättringar i välfärden.

Alliansen ger istället tillbaka pengarna till oss som arbetar och hoppas att vi ska anända pengarna, så att fler ska få jobb. Men majoriteten av oss väljer att spara pengarna på banken istället.

Därför fungerar inte skattesänkningarna i längden, då du minksar statens intäkter så dramatiskt så måste du börja skära i välfärdens olika delar.

Alliansen har redan gjort så att sjuka och arbetslösa fått det sämre och minskat statens kostnader. Däremot så har kostnaderna istället ökat hos kommunerna.

Kommunen måste alltid ha balans i sin ekonomi, ökar då kostnaderna för kommunerna, så måste annan verksamhet minskas.

Vill du som jag att vi satsar på ett samhälle för alla? Rösta då på Socialdemokraterna, nummer 29 Andreas Georgsson den 19 september.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.