Gustav Didron, kampsportsbloggen

Thaiboxningsmatcher på RenYi

När jag öppnar ståldörren som leder in till trapphuset på RenYi och tar steget in så möts jag av en vägg av lukt och ljud. Den välbekanta doften av starka thailändska liniment sticker i näsan. Sorlet från människor blandas med den traditionella thailändska musiken som alltid spelas på matcher i Muay Thai som kampsporten heter på originalspråk. Jag hör det dova hamrande ljudet av vadderade handskar och benskydd som slår emot någons kropp vilket betyder att matcherna redan är igång.

RenYi anordnar med jämna mellanrum småtävlingar i Muay Thai, eller som jänkarna säger ’smokers’. Tanken bakom en ’smoker’ är att låta nya fighters få gå upp i ringen och fightas under avslappnade former för att skaffa sig rutin inför riktiga matcher. Reglerna är snällare än på stora matcher. Man vill undvika knockouter och tillåter därför inte lika hård kontakt, framförallt mot huvudet. Man har också mer skydd. De tävlande behöver heller oftast inte banta lika hårt som man gör inför riktiga matcher. Matchresultatet räknas inte in i fightrecord när grabbarna och tjejerna tar steget upp och börjar gå riktiga matcher, vilket bidrar till den avslappnade stämningen. Publiken är begränsad till dem närmast sörjande och dem som ryms i lokalen. Dessa tävlingar brukar alltid vara en småfamiljär tillställning. Småbarn leker kurragömma och jagar varandra bakom säckarna. Folk står och småpratar över klubbgränserna. Det är långt ifrån de professionella tävlingarnas arenor. Men alla stora fighters har börjat någonstans. Tagit dem där första vacklande stegen på en tävlingskarriär.

Jag minns en likadan tävling i Göteborg för många år sedan på 90-talet. Tävlingen var lika anspråkslös som den på RenYi idag. Jag gick en bedrövlig match mot en stor kille från Mariestad. Vi rörde oss lika smidigt som två övergödda pandabjörnar på dåligt hembränt. Det enda minnesvärda i den matchen var nog när jag dåligt uppvärmd fick den ljusa idén att sparka min motståndare i skallen i matchens inledning. Mina höfter var stela som en penis på viagra och jag drattade till publikens förtjusning på arslet för att studsa upp på två röda med en ansiktsfärg som påminde om en övermogen tomat. Min bror har det på video och brukar spola fram och tillbaks under det konstanta asgarv bara ett skadeglatt småsyskon kan åstadkomma. Vi som var där och upplevde tävlingen i Göteborg kommer dock alla att minnas den för en väldigt ovanlig match. En tjej matchades mot en kille sent i tävlingen. Ingen av dem var något namn eller någon som folk kände till. Killen hette Anders Eriksson och blev några år senare nordisk mästare i shootfighting och sedermera redaktör på tidningen Fighter. Men hur gick det för tjejen då? Hon krigade tappert men förlorade till slut på poäng. Hon tävlade för Karlstad på den tiden, Anna Ingman. För er som levt med huvudet i sanden i några år så är den före detta umeboxaren Anna Ingman idag en av världens främsta professionella damboxare. Som sagt alla stora fighters börjar någonstans. Kanske bor det en framtida mästare i någon av dagens kombattanter.

Dagens fighter stod mellan RenYi Umeå, Drakstadens MT Sundsvall och Skellefteå MT.

– 71kg. Fredrik Björnander, RenYi vs Jonas Berglund, Drakstaden
Dessa grabbar känner varandra väl då de har mötts förut. Liksom i deras förra möte gick Björnander hem med segern med sin stilrena thaiboxning med fina kombinationer mellan slag, sparkar och knästötar. Domarröster 3-0 Björnander

– 71kg. Niklas Andersson, RenYi vs Andreas Sundberg, Drakstaden
Andreas vann en dominant seger med domarsiffrorna 3-0.

– 75kg. Frank Fahlgren, Skellefteå vs Andre Andersson, Drakstaden
Andre Andersson vann en dominant seger mot den betydligt längre Frank Fahlgren med rappa kombinationer. Domarröster 3-0 Andersson.

– 75kg. Petter Alm, RenYi vs Pontus Hansson, Skellefteå
Pontus tog hem Skellefteås enda seger för kvällen med bra blick och fin teknik. Petter Alm är ingen skolgosse i sammanhanget vilket ger lite tyngd åt Hanssons seger. Domarröster 3-0 Hansson.

– 75kg. Gabriel Hjalmarsson, RenYi vs Andreas Wallmark, Skellefteå
Gabriel bjöd i mina ögon på kvällens överraskning. Han påvisade mycket fin boxningsteknik och blick, förvärvad på Sollefteås boxningsklubb, tillsammans med fina knän i clinch och god variation mellan teknikerna. Domarröster 3-0 Gabriel Hjalmarsson. Gabriel värmde upp i en tröja med texten ’333 half evil’. Efter den här segern så är Gabriel god för ’666 pure evil’.

– 85kg. Youssef Ghazi, RenYi vs Petter Wallin, Drakstaden
Youssef hade dagens svåraste uppgift. Sundsvallsboxaren Petter Wallin är en bra fighter. Han går framåt, är aggressiv och har god teknik. Youssef kämpade bra och bet ifrån med hårda sparktekniker. Wallin visade sig vara strået vassare idag framför allt i boxningen och slagväxlingarna mot huvudet. Domarröster 3-0 Petter Wallin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.