Gustav Didron, kampsportsbloggen

Om Botnia Punishment, en strålande tillställning

Sleeeetna grabbar! Lätt avslappnad på bilen är Robert Vonkavaara, från vänster Peter Lundberg, Simon Norberg, David Michel Häggström, Tomas Bäck med Traktor i koppel. Tor har rymt!

Sleeeetna grabbar! Lätt avslappnad på bilen är Robert Vonkavaara, från vänster Peter Lundberg, Simon Norberg, David Michel Häggström, Tomas Bäck med Traktor i koppel. Tor har rymt!

Gänget bakom Botnia Punishment visade sig vara riktiga hedersknyfflar. Vi blev mycket väl mottagna och omhändertagna på alla sätt. Deras koncept var att ha mindre galor i restaurang eller nattklubbsmiljöer som flyttar runt mellan orterna i österbotten. Ett smart och hållbart koncept. När galan kommer till en ny ort så försöker man att få med så många lokala fighters som möjligt för att öka intresset bland lokalbefolkningen. Detta hade man lyckats med till helgens event. Dansgolvet på Tropiclandia fick husera en boxningsring. Takhöjden räckte precis till och arrangören sade med ett garv att han hoppas att ingen gör ett högt kast i vänstra hörnet av ringen för då kommer man att slå sönder sprinklersystemet som hänger ner och vattenfylla hela lokalen. Men det gick vägen. En nöjd publik fick se en lyckad gala med den mycket täta stämning som bara kroggalor kan erbjuda. Publiken sitter så nära ringen att svetten från de som fightas skvätter ner bland ölglasen. Matcherna började elva på kvällen vilket innebar att publiken var i finfin form, ölkranarna gick varma, stämningen var på topp och det vansinniga missförståndet att alkohol och idrott inte skulle höra ihop går att sortera bort under rubriken frikyrklig betongsossepropaganda.

Vi svenskar fick tillsammans med de inresta tjeckerna använda hotellets lekrum som uppvärmningsyta. Bland bollar, leksaker och finska femåringar sparkade adrenalinstinna fighters igång sin uppvärmning.  

Först ut var David Michel Häggström mot Tomi-Jussi Hautala i -67kg. David gjorde processen kort med sin motståndare genom fina slagkombinationer och tvingade domaren att bryta. Knockoutvinst till David i första ronden! Gryyyyymt! Som jag skrev i ett tidigare inlägg, framtiden ligger för den här grabbens fötter.

Peter Lundberg var svensk nummer två mot Mikko Pohjola i -77kg. En klassisk striker vs grappler uppställning där Peter kämpade för att hålla fighten stående och hans finske BJJ motståndare ville till marken till varje pris. Peter gjorde en grymt bra debutmatch i MMA sammanhang. Han sprawlade flitigt och hamnade egentligen aldrig i trubbel. Några fina knän satt bra i motståndarens huvud och sedan var all vilja att köra stående kamp borta för finländaren. I sista ronden var finnen så trött att han gjorde allt för att få tiden att gå. Finnen fick ligga lääääääänge ovanpå Peter och vara helt inaktiv. De finska domarna dömde oavgjort.  

Simon Norberg var nummer tre mot Glen Sparv -80kg. Simon dominerade sin match. Han hade nedtagningarna och var starkare i grapplingen. I våra ögon var matchen en solklar svensk seger. De finska domarna dömde oavgjort. Att som svensk fighter vinna på poäng i finland är snudd på omöjligt. Vissa fighters handikappas även av amatörreglementet när vi åker till finland. Kortare ronder och inga slag på backen gör det svårare att avsluta matcherna. Och avslutar inte vi svenskar så går segern till hemmafightern eller i bästa fall oavgjort.

Robert Vonkavaara kom in som nummer fyra och stod för kvällens heroiska insats mot Mikko Männikkö -83kg. Hans powerslams på sin motståndare förde tankarna osökt till Quentin ”Rampage” Jacksons framfarter i Pride och UFC. Robert dominerade nedtagningarna, den stående brottningen samt helt oväntat slagduellerna! Roberts samlade boxningserfarenhet är ungefär lika stor som Michael Jacksons moral runt småpojkar. Trots detta så plockade herr Vonkavaara i tredje ronden fram rallarsvingar som skulle göra varje ligist avundsjuk och platsat i vilken svensk pilsnerfilm från 40-talet som helst. Finnen var efter ett par rejäla dagsedlar skakad och det var på håret att han på nära håll fick syna den blåa canvasen. Men resultatet blev förlust. Finländaren hade fina låsförsök och kom riktigt nära avslut några gånger. Med det som argument så tilldömdes han även poängsegern av de finska domarna.

I våra ögon var dock alla våra grabbar lika stora segrare. Det var tre stolta coacher i herr Troeng, herr Bäck och undertecknad som lämnade ringen efter den fantastiska fyrans bataljer.

Vi fick även ”adoptera” en till svensk fighter, Oskar Sollevi från skåne och Kaisho som gick en proffsmatch mot Risto Koivisto -68kg. Oskar var en originell lirare som kom helt ensam till galan och gick sin egen väg. Tyvärr blev han ordentligt spöad av benhårde Risto Koivisto och fick tillbringa natten med ont i skallen.

Som på alla MMA evenemang så hinns det med helt andra saker och det går vilda rykten om; att barnens vattenrutschbanor invaderades av svenska fighters, att en svensk MMA stjärna från Umeå med ett namn som för tanken till åskgudar som vi absolut låter vara anonym kämpade febrilt för att slå den snabbaste tiden i en av dessa vattenrutschbanor, att lapinkulta innehåller hela kostcirkeln och utgör en viktig del i en stärkande frukost, att det finns en kinarestaurang i centrala Vasa som gör mat som inte duger ens för hundar, att man aldrig behöver borsta tänderna om man intar femtioprocentig mintuu morgon och kväll, att någon blev väldigt trött vid frukostbordet på färjan, att någon fraterniserade med fagra delar av lokalbefolkningen, att finska väktare behöver hela två dagars extra utbildning för att få bära skjutvapen på jobbet, att två i sällskapet har ätit kyckling som någon gjort något äckligt med, att ingen finne tillhör den ironiska generationen och slutligen att någon fick bevittna en spontan MMA fight utanför en krog med en lyktstolpe som rekvisita där de finska kombatanterna i denna glamourösa och tekniska fight var så berusade att man nog kan utse lyktstolpen som vinnare.

Nästa Botnia Punishment går i Seinajoki i september. RenYi kommer att vara på plats och representera igen! Strålande! Nedräkningen har börjat…

 

6 kommentarer

  1. Robbans brorsa

    Tjena tack för senast! Kul skrivet, ni verkar vara ett kul gäng med bra sammanhållning och bra fighters… Ser fram emot fler matcher från åskådarsidan när rösten har återhämtat sig… /Daniel

  2. Pettr

    Kul att det gick! Man blir riktigt sugen att tävla själv! Sen tack gustav för en alltid lika underhållande blogg!

  3. Sudo Genki

    Håller med föregående. Underhållande och välskrivet som vanligt. Man önskar man hade varit på plats…

  4. Benny

    Hehe, det här var intressant att läsa. Vi har tydligen inte riktit liknande uppfattningar av matcherna 😀

    För det första borde Peter blivi diskad för att han knäade i huvudet, vilket är förbjudet i amatör MMA. Jag försökte ropa till domaren om detta, men han hörde inte tydligen. Oberoende, en bra match som var väldigt jämn. Peter matchade väldigt bra med tanke på att det var hans MMA debut, Pohjola skadade ett revben i guardpasseringen vilket orsakade det att han hade svårt att andas.

    Sen vet jag inte hur ni sett på Männikkö vs Wonkavaara matchen, men den finns filmad här:
    http://www.youtube.com/watch?v=gsht2DmiTd8
    http://www.youtube.com/watch?v=-lpsIDeQATQ&feature=related

    Iofs förstår jag att man måste lite dra hemåt när man beskriver matcher, men nån gräns måste man ju dra…

    Vi syns i Seinäjoki!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.