Höj kompetensen inom äldreomsorgen!

Är det några som jag är djupt imponerad av så är det den personal vi har som går till sitt jobb varje dag och sköter våra gamla. De är verkligen vardagshjältar i samhället. Trots att de gör en heroisk insats så behöver många i skrået höja kompetensen. Nedan några siffror jag hittat som nog med säkerhet stämmer in även på Vännäs.

– Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, Öppna jämförelser 2007, har i genomsnitt 64 procent av undersköterskor och vårdbiträden i den kommunala äldreomsorgen och i verksamheter som vänder sig till personer med funktionsnedsättning omvårdnadsutbildning. I mindre kommuner är genomsnittet högre, närmare 70 procent och i större kommuner omkring 60 procent. Det lägsta redovisade värdet är 30 procent och det högsta 90 procent.
Jag vill att alla äldre ska kunna känna trygghet i att det finns utbildad och kompetent personal.

– Kompetensstegen är en mångårig satsning för att höja kompetensen där vi i Vännäs legat långt framme. De flesta kommuner fortsätter arbetet inom Kompetensstegen under 2008. Motsvarande 62 procent av det totala antalet anställda i landet har hittills deltagit. Men personalomsättningen är hög. Mycket mer behöver göras.

– Över 150 kommuner arbetar inom ramen för Kompetensstegen med bemötande, etik och värdegrund, ungefär lika många med demenssjukdom och drygt 100 kommuner med rehabilitering, Fler än 80 kommuner genomför aktiviteter som berör vård i livets slutskede och ungefär lika många bedriver aktiviteter kring måltid och nutrition. Så ser läget ut, men det räcker inte med endagsseminarium. Det behövs mycket mer.

– Personalen i äldreomsorgen måste ha en bra grundutbildning! Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska lämna förslag på yrkeskrav i äldreomsorgen. Utredare är Gösta Jedberger, partistyrelseledamot i vårt parti. Förslag ska lämnas 30 november 2008.

– Personalen i äldreomsorgen måste få en skolning i att behandla varje person som en unik individ, möta henne/honom med respekt och värdighet. Värdighetsgarantin är utredd och förslaget remissbehandlas.

– Det går inte att lösa kompetensbristen över en natt. Måste vara en långsiktig lösning på ett behov som varit känt under lång tid och som inte var högprioriterat under socialdemokratiska regeringen. Jag vill ha en äldreomsorg med kvalitet, präglad av värme, värdighet och respekt. Då är utbildning en viktig förutsättning.

Mycket är gjort och mycket återstår??

3 kommentarer

  1. K-G Sjöström

    Jag utgår från att du också inser att man bara tycks titta på den formella kompetensen hos personalen, men personlig lämplighet för jobbet ifråga kan vara nog så viktigt.

    Jag har ca 25 års erfarenhet inom äldre- och handikappomsorgen och har under den tiden sett exempel på att utbildning ensamt inte alltid är lika med hög kompetens.

  2. Britta

    Det är klart att personlig lämplighet också är enormt viktigt, men rätt utbildning är något som jag anser som självklart. De flesta arbetsgivare har adekvat utbildning som krav vid anställning, men inom vården, där man arbetar med och nära människor i behov av hjälp så har man alltid nöjt sig med ”vem som helst” bara det kommer en människa.
    Sen kan jag mycket väl förstå personer som arbetat i många år och sedan får stå åt sidan för en annan och nyutbildad människa, det är väl klart att erfarenhet och lämplighet väger tungt men vid anställningar tycker jag att utbildning ALLTID skall vara ett krav och fram för regelbunden kompetenshöjning där personalen regelbundet uppdateras iform av kurser och föreläsningar!

  3. K-G Sjöström

    Håller helt med dig, Britta. Jag ville bara påminna om att kompertens är sammansatt av utbildning OCH lämplighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.